Lehti 14: Ajan­kohtai­sta 14/2008 vsk 63 s. 1260

Kenelle laihdutuslääkettä määrätään?

Maira Palosuo

Lihavuuden hoitoon käytettävien lääkevalmisteiden myynti on viime vuosina kasvanut kohisten. Käypä hoito -suosituksen mukaan lääkitystä voidaan käyttää, jos potilaan painoindeksi on yli 30 kg/m2. Potilaalla tulee myös olla riittävästi motivaatiota laihduttaa ja muuttaa elintapojaan.

Lääkkeen määräämiselle on selvät kriteerit ja se on Kela-korvauksen piirissä. Apulaisylilääkäri

Ari Aimolahti

Laakson sairaalan sisätautien poliklinikasta ei usko, että lääkärit menisivät "vipuun" ja määräisivät lääkettä sellaisille potilaille, jotka odottavat pillerin ratkaisevan heidän ongelmansa.

- Mistään ihmepilleristä ei ole kysymys eikä pelkkä lääkkeen syöminen auta. Laihduttajan on myös muutettava pysyvästi elintapojaan, sanoo Aimolahti.

- Muuten hoidetaan vain oiretta, ja lääkkeen avulla pudonneet 4-5 kiloa tulevat nopeasti takaisin kun lääkkeen käyttö loppuu.

Ylipaino ja siihen liittyvä metabolinen oireyhtymä liitännäissairauksineen on tullut vahvasti ihmisten tietoisuuteen median kautta viime vuosina. Usein potilas tulee vastaanotolle havahduttuaan ongelman edessä.

Lue myös

- Lääkehoito on apuväline, jonka lääkäri voi ottaa puheeksi esimerkiksi verenpaineen mittauksen yhteydessä. Lääke on sinänsä tervetullut lisä laihdutuksen ja painonhallinnan keinovalikoimaan. Lääkevalmisteilla on sitä paitsi suora vaikutus myös metabolisen oireyhtymän eri osatekijöihin, niin että siinäkin mielessä niiden käyttö on perusteltua, sanoo Aimolahti.

Pelkästään ulkonäköpaineiden kanssa kamppailevien ei kannata pyytää reseptilääkettä.

- Uimarantakuntoon haluava ryhmä käyttää luontaistuotteita ja kuitupillereitä, sanoo Ari Aimolahti.

Lihavuuden lääkehoidon nopeasta yleistymisestä lisää sivulla 1292.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030