Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2020 vsk 75 s. 1096 - 1098

Kesätyö poikkeusoloissa ei pelota

Kolme medisiinaria kertoo, mitä ajatuksia koronaepidemia herättää kesätöiden kynnyksellä.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Mikko Käkelä

Leena Myllymäkeä askarruttaa, missä vaiheessa koronaepidemia on kesätöiden alkaessa.

Tuleva kesä on sairaaloihin ja terveyskeskuksiin töihin suuntaaville kandeille hyvin erilainen kuin vielä syksyllä odotettiin. Koronavirus siirsi opetuksen keväällä etäopiskeluksi. Kandien mukaan yliopistot ovat onnistuneet etäopiskelun järjestämisessä varsin mallikkaasti, ja töitä voidaan tänäkin kesänä tehdä lääkärin sijaisena.

– Yliopisto on pystynyt vastaamaan muutokseen. Korvaavaa opetusta on järjestetty hyvin. Opintoasiainkoordinaattorit ovat löytäneet uusia harjoittelupaikkoja niille, joilla sovittu paikka peruuntui, sanoo 4. vuosikurssin opiskelija Leena Myllymäki Helsingin yliopistosta.

Myllymäki suuntaa kesäkuun alussa töihin Espoon sairaalan infektio-osastolle. Paikka ei ole hänelle entuudestaan tuttu, mutta viikon harjoittelujakso ennen kesää auttaa tutustumaan paikkaan ja hälventää pinnan alla kuplivia huolia.

– Tässä tilanteessa kesätyöt jännittävät enemmän kuin aikaisemmin, Myllymäki kertoo.

Myllymäkeä askarruttaa, missä vaiheessa koronavirusepidemia on kesäkuussa töiden alkaessa. Onko epidemiapiikki ohitettu, vai onko se vasta edessä? Kuten usein, jännitys kumpuaa tietämättömyydestä. Suoranaista pelkoa hän ei silti tunne.

– Onko potilaita enemmän kuin normaalisti, ja kuinka moni heistä on koronapotilas? Miten seniorituki on järjestetty, ja voiko hoitajista olla vajautta?

Samat kysymykset askarruttavat

Samojen kysymysten äärellä ovat myös kandit Turusta ja Tampereelta. Turkulainen Onni-Pekka Simola menee töihin TAYS Hatanpäälle, jossa hän työskenteli viime kesänä amanuenssina. Koronaviruksesta huolimatta hän odottaa innolla töihin pääsyä.

– Haluan päästä sisätautiosastolle tekemään töitä kunnolla. Koronavirus tuo kuitenkin tilanteeseen enemmän jännitystä kuin olin ajatellutkaan. Varsinaista pelkoa en ole tuntenut missään vaiheessa.

Simolan kohdalla tilannetta helpottaa se, että hän tuntee ainakin osan kollegoista, joiden kanssa tulee tekemään töitä.

Tampereelta Lahteen kesäksi muuttavalla 5. vuosikurssin Laura Moilasella työ on uudessa paikassa uusien ihmisten kanssa. Hän aikoo ottaa päivän kerrallaan, jännittämättä. Vastaanoton pitäminen pääterveysasemalla tulee olemaan erilaista ja haastavaa, mutta opettavaista, Moilanen uskoo.

– Työnantaja ei ole vielä ilmoittanut, mikä tulee muuttumaan koronaepidemian vuoksi. Olettaisin, että teen paljon etävastaanottoa puhelimessa.

Moilasen mukaan lohdullista on, että epidemia-ajan käytäntöihin on ehditty totutella ennen kesää.

– Onneksi töihin lähteminen ei tullut heti eteen, kun epidemia alkoi.

Kandeista huolehditaan

Espoon sairaalan johtava ylilääkäri Roope Leppänen hälventää kandien huolia. Tuleva kesä on erilainen kuin ennen, mutta opiskelijat huomioidaan yhtä hyvin kuin aiempina kesinä. Työssä saatava koulutus ei tule olemaan niin ryhmävetoista kuin normaalisti, vaan on henkilökohtaisempaa.

– Tunnelma on toki erilainen, mutta levollisin mielin voi tulla kesätöihin tänne Espooseen. Uskon, että kandeista pidetään huolta kaikissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa.

Lue myös

Sairaalassa kandeja opastetaan muun muassa suojainten oikeaoppiseen käyttöön koulutusten avulla. Suojavarusteiden käyttö ja oikeaoppinen hygienia tulevat kaikille tutuiksi, koska tässä tilanteessa lähes kaikkia infektio-oireisia potilaita pitää hoitaa oletettuina koronaviruspotilaina.

– Tällä hetkellä koronapositiivisia potilaita on meillä vähän, mutta tilanne voi olla erilainen kesällä. On todennäköistä, että kandit tulevat hoitamaan myös koronapositiivisia potilaita, Leppänen sanoo.

Leppäsen mukaan kandeille ei ole lähetetty etukäteisohjeita, koska ohjeistus elää viikoittain.

Kaikki Lääkärilehden haastattelemat kandit ovat tarvittaessa valmiita työskentelemään myös koronapotilaiden kanssa. Hoito nähdään oppimismahdollisuutena.

– Se, että pääsisi työskentelemään likaisella puolella ja haastamaan itseään. Ehkä se on uteliaisuutta. Velvollisuudentunnosta tekisin mitä minulta pyydetään, sanoo Onni-Pekka Simola.

– Olen valmis työskentelemään siellä, missä minua eniten tarvitaan, jatkaa Laura Moilanen.

Myllymäki luottaa, että työnantaja neuvoo ja antaa tukea sekä konsultaatiota, aina kun tarvitsee.

– Sen suhteen ei toivottavasti tarvitse pelätä, että työpaikka toisi riskejä terveydelle, hän summaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030