Ajan­kohtai­sta

Keski-ikä ei olekaan kriisien aikaa

Viisikymppiset voivat sekä psyykkisesti että fyysisesti hyvin, toteaa Jyväskylän yliopiston uusi Lapsesta aikuiseksi -tutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000046601279.jpg

Suurin osa viisikymppisistä on onnellisia ja tyytyväisiä elämäänsä. He myös kokevat terveytensä varsin hyväksi, vaikka monilla on metabolinen oireyhtymä. Näin kertovat tuoreet Jyväskylän yliopiston Lapsesta aikuiseksi –tutkimuksen tulokset. Professori Lea Pulkkisen vuonna 1968 aloittamassa tutkimuksessa on selvitetty mm. vuonna 1959 syntyneiden suomalaisten psyykkistä ja fyysistä terveyttä, työtä ja vapaa-aikaa.

Kriisi on jotain sellaista, joka toistui ihmisten elämässä, eikä rajoittunut ainoastaan keski-ikään. Akatemiatutkija Katja Kokko Jyväskylän yliopistosta kertoo, että Lapsesta aikuiseksi -tutkimukseen osallistuneista 50-vuotiaista naisista ja miehistä noin 40 % sanoi kokeneensa keski-iän kriisiä.

– Toisaalta keski-iän kriisiä kokeneista naisista runsaat 70 % ja miehistä yli 50 % mainitsi kokeneensa kriisiä myös aiemmin. Kriisi ymmärretään yleensä kielteisesti, mutta voisiko se sisältää myös elämän pohdintaa ja uudelleen arviointia myönteisessä mielessä? miettii Katja Kokko.

Hän kertoo yllättyneensä siitä, kuinka myönteiseksi ja tarkoitukselliseksi suurin osa 50-vuotiaista koki elämänsä.

– Keskimäärin tyytyväisyys eri elämänalueisiin oli lisääntynyt 36-vuotiaasta 42-vuotiaaksi, mutta 42 ja 50 vuoden välillä muutoksia ei tapahtunut.

Tutkitut 50-vuotiaat olivat varsin vakaassa asemassa työelämässä, suurin osa vakituisissa työsuhteissa.

– He olivat myös harvoin poissa työstä. Tämänikäiset ovatkin työelämän voimavara, Kokko tiivistää tutkimusryhmän tuloksia.

Ylipaino yleistä

Vain neljännes 50-vuotiasta miehistä ja noin puolet naisista oli normaalipainoisia. Sekä miesten että naisten BMI kasvoi 42 ikävuodesta 50-vuotiaaksi: molemmissa ikävaiheissa se oli miehillä korkeampi kuin naisilla.

– Sairauksien riskitekijät kasautuvatkin samoille ihmisille, Kokko toteaa.

Verenpainetauti tai seurannassa oleva kohonnut verenpaine oli kolmanneksella ja aikuisiän diabetes noin 4 %:lla.

Suurin osa tutkittavista kuitenkin arvioi terveydentilansa erittäin hyväksi tai melko hyväksi viimeksi kuluneen vuoden aikana. Merkittävästi ylipainoiset 50-vuotiaat naiset arvioivat terveytensä hieman harvemmin hyväksi kuin muut naiset.

Painolla ei ollut sen sijaan yhteyttä miesten itsearvioituun terveyteen. Myöskään verenpainetaudin, diabeteksen tai hyperkolesterolemian esiintyminen ei vaikuttanut miesten omaan arvioon terveydestä.

Humalahakuisuus jatkuu

Jos henkilö oli aloittanut alkoholinkäytön jo nuorena, hän joi itsensä humalaan useammin myös keski-iässä.

Alkoholin suurkulutuksen riskirajan ylitti viisikymppisistä naisista 4 % ja miehistä 10 %.

Lähes puolet miehistä ja neljännes naisista kertoi, että heille oli tullut alkoholin käytöstä hankaluuksia, kuten esimerkiksi parisuhdeongelmia ja useiden päivien kestäviä juomiskierteitä. Ongelmia oli kuitenkin vähemmän 50-vuotiaana kuin 36- ja 42-vuotiaana.

Lisätietoja: Keski-ikä elämänvaiheena.

Ulla Toikkanen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030