Ajan­kohtai­sta

Keski-Suomi aloitti sydämen kaikukuvauskoulutukset

Yhä useampi lääkäri tekee ultraäänitutkimuksia, 
mutta sairaaloiden menetelmäkoulutus ei ole pysynyt kehityksen perässä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kaikukuvaus3.jpg

Yhä useampi lääkäri tekee ultraäänitutkimuksia, 
mutta sairaaloiden menetelmäkoulutus ei ole pysynyt kehityksen perässä.

Sydämen kaikukuvauksia eli ultraräänitutkimuksia tekee nykyisin yhä useampi lääkäri, mutta menetelmäkoulutus on sairaaloissa täysin sattumanvaraista.

Systemaattisen koulutuksen puute on jo pitkään harmittanut Keski-Suomen keskussairaalan kardiologi Pirjo Mustosta, joka viime keväänä päätti ottaa härkää sarvista. Hän rakensi kollegoidensa kanssa sydämen kaikukuvauksen koulutuskokonaisuuden, johon kuuluu teoriakoe, simulaattorikoe ja näyttökokeita.

– Ensimmäisen kurssin aloitimme maaliskuussa ja vastikään alkoi toinen. Kiinnostuneita on ollut paljon ja kurssit ovat olleet täynnä, kertoo Mustonen.

Mustosen mukaan koulutustarve on tullut erityisen voimakkaasti esiin nyt, kun sairaalaan on alkanut tulla uuteen erikoisalaan, akuuttilääketieteeseen, erikoistuvia lääkäreitä. Myös he tarvitsevat tietyn tason ultraäänitutkimusten osaamista.

Mustonen ideoi koulutuspyramidin, jota voivat hyödyntää kardiologiaan erikoistuvien lääkärien lisäksi myös päivystyslääkärit ja sisätautilääkärit.

Jokainen etenee haluamalleen tasolle

Kaikki lääkärit aloittavat päivystyslääkäreille suunnatulta pyramidin perustasolta ja etenevät haluamalleen tasolle.

Päivystystasolla koulutettava oppii esimerkiksi arvioimaan, ovatko päivystyspotilaan oireet sydänperäisiä, supistuuko sydän huonosti, ovatko kammiot suurentuneet tai onko sydänpussissa paljon nestettä.

Sisätautilääkärin taso antaa jo valmiuksia tarkempiin tutkimuksiin, esimerkiksi läppävikoihin liittyen. Tätä tasoa seuraavat varsinaiset kardiologin perus- ja jatkotasot, jotka perustuvat Euroopan kardiologiseuran tavoitteisiin.

Käytännön harjoittelun lisäksi pakettiin kuuluu omalla ajalla suoritettava teoriaosio.

Palaute on tärkeää

Kardiologiaan erikoistuva lääkäri Heidi Lehtola (kuvassa) oli mukana viime keväänä heti ensimmäisellä sydämen kaikukuvauskurssilla. Koulutus on antanut varmuutta tutkimusten tekemiseen. Aiemmin asioita saattoi opetella vain lukemalla kirjoista ja kyselemällä erikoislääkäriltä satunnaisesti neuvoa johonkin ongelmaan.

– Nyt saa palautteen siitä, tekeekö oikein.

Jo pitkään erikoistuvia lääkäreitä kouluttanut kardiologi Jorma Kokkonen on tyytyväinen, että opetus on nyt järjestelmällistä. Erikoistuvat lääkärit ovat nyt entistä tasa-arvoisemmassa asemassa, kun opetuksen saaminen ei riipu pelkästään omasta aktiivisuudesta.

– Opetustilanne on tärkeä. Käytännön asiat eivät aukea kirjoista.

Ei mikään resurssisyöppö

Pirjo Mustosen mukaan opetus on suunniteltu niin, että se sulautuu osaksi normaalia kliinistä työtä.

– Koulutus ei saa olla resurssisyöppö, joka halvaannuttaa muuta toimintaa.

Ohjaus on järjestetty luontevasti. Jos kardiologi on tulossa osastolle tekemään ultraäänitutkimusta potilaalle, koulutettava menee tutkimaan potilaan jo etukäteen. Hän jää odottamaan, kun seniori tulee tekemään ultraäänen ja saa palautteen, onko tulkinnut itse oikein.

Tiistaiaamuisin Jorma Kokkosella on lisäksi varattavissa tunnin opetusaika, jolle koulutettava voi kutsua kaikukuvaukseen esimerkiksi oman päivystyksessä olleen potilaansa. Ajat ovat olleet suosittuja, sillä koulutettava saa henkilökohtaista ohjausta ja samalla voidaan käydä läpi esimerkiksi eteisvärinäpotilaan lääkelinjaukset.

Mustonen uskoo, että hyvin organisoitu koulutus on rekrytointivaltti ja houkuttelee erikoistuvia lääkäreitä.

Kuvaukset tulevat 
myös terveyskeskuksiin

Sydämen ultraäänikuvausten yleistymisen taustalla on laitteiden halpeneminen ja kuvanlaadun paraneminen. Nykyisin on jopa taskukokoisia ultraäänilaitteita, joilla lääkäri voi nopeasti osastolla seuloa potilaita tarkempiin tutkimuksiin.

Pirjo Mustonen uskoo, että menetelmää hyödynnetään tulevaisuudessa yhä enemmän myös perusterveydenhuollossa.

– Meillä on jo menossa kokeilu, jossa myös kaksi terveyskeskuslääkäriä saa sydämen kaikukuvauskoulutusta, hän kertoo.

Mari Heikkilä
Kuva: Tommi Anttonen

Lue koko juttu perjantaina 5.12. ilmestyvästä Lääkärilehdestä 49/2014.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030