Ajan­kohtai­sta

Keskittämisasetus muuttuu

Keskussairaaloissa voidaan kohta tehdä vaativampia kirurgisia leikkauksia.

Suvi Sariola
Kuvituskuva 1
Fotolia

Valtioneuvosto on päivittänyt erikoissairaanhoidon keskittämisasetuksen. Päivitetty asetus tulee voimaan 15.1.2021.

Asetuksen muutoksen jälkeen keskussairaaloissa voidaan tehdä vaativampia kirurgisia leikkauksia, tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Esimerkiksi joidenkin syöpätyyppien leikkaushoidot on poistettu yliopistosairaaloihin keskitettävän erikoissairaanhoidon listalta. Niitä voi vastedes tehdä tietyin edellytyksin myös keskussairaaloissa.

Sairaalakohtaiset leikkausmäärät voidaan alittaa

Lisäksi erityisvastuualueilla voidaan osin sopia tiettyjen leikkausten sairaalakohtaisten lukumäärien alittamisesta, jos edellytykset muuten täyttyvät.

Asetuksessa määritellyt sairaalakohtaiset leikkausten lukumäärät voidaan alittaa tekonivelkirurgiassa, selkäkirurgiassa sekä rinta-, peräsuoli-, paksusuoli- ja munuaissyövän leikkauksissa, jos se on tarpeen etäisyyksien ja väestön palvelutarpeen vuoksi.

Asiasta on sovittava erityisvastuualueen erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa.

Lue myös

Riittävä ympärivuorokautinen päivystys sekä laatu, potilasturvallisuus, osaaminen ja hoidon kokonaisuus on varmistettava yhteistyössä yliopistosairaalan kanssa.

Ministeriön mukaan päivittämisen tavoitteena on varmistaa kirurginen päivystysvalmius eri puolilla Suomea tinkimättä laadusta, vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta.

Lisäksi on pyritty edistämään alueellista työnjakoa.

Asetuksessa luetellaan myös vain yliopistosairaaloihin keskitettävät tehtävät.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030