Ajan­kohtai­sta

Ketkä rokotetaan ensin?

Helsingin kaupunki määrittelee ensilinjassa rokotettavat ammattilaiset yhdessä HUS:n ja THL:n kanssa neuvotellen.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

THL:n joulun alla julkistama rokotusjärjestyssuositus määrittelee, että ensin koronavirusta vastaan rokotetaan tehohoidon henkilökunta. Seuraavaksi vuorossa ovat todettuja tai epäiltyjä koronatapauksia hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta, sitten todettuja tai epäiltyjä koronapotilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta.

Neljännen ryhmän muodostavat sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat, viidennen kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta.

Muut lääkärit saavat rokotuksen muun väestön mukana.

Kaikki selvää?

Ei aivan.

– Neuvottelemme jatkuvasti yhdessä HUS:n ja THL:n kanssa siitä, keitä itse asiassa kuhunkin ryhmään kuuluu, sanoo Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Myös psykiatrisen sairaalapäivystyksen lääkärit rokotetaan heti

Turpeinen kertoo, että ensinnäkin on määritelty työmäärät, jotka oikeuttavat rokotukseen. Rokotuksen saavat ne henkilöt, jotka tekevät kuuden viikon työjaksolla vähintään kaksi vuoroa viikossa koronatyötä.

Toiseksi on pohdittu päivystysten tilannetta.

– Olemme määritelleet, että myös Auroran sairaalan psykiatrisen sairaalapäivystyksen lääkärit saavat rokotuksen ensilinjassa. Tämä siksi, että Aurorassa on kaksi osastoa, joilla hoidetaan koronakaranteenissa olevia potilaita nimenomaan tartuntatautilain perusteella tahdosta riippumatta. Näiden osastojen henkilökunta tietenkin kuuluu myös ensiksi rokotettavien joukkoon.

Helsingissä on myös pohdittu, että epidemiologisen yksikön toiminta on pandemiatilanteessa niin keskeistä, että sen henkilökunta saisi rokotteen ensimmäisten joukossa, vaikkeivät he varsinaisesti koronapotilaita kohtaakaan.

Lue myös

Neuvotteluja käydään yhdessä THL:n kanssa siksikin, että on tärkeää, että eri kunnissa tehdään suunnilleen samat ratkaisut. Kuntakohtaisia eroja silti on.

– Helsingissä on järjestetty asunnottomille päihdeihmisille oma vapaaehtoinen karanteenipaikka. Vastaavaa järjestelyä tuskin on monessa muussa kunnassa. Karanteenipaikan henkilökunta saa rokotuksensa ensimmäisten joukossa.

Herättääkö rokotusjärjestys henkilökunnassa keskustelua?

– Jonkin verran on kyselty, koska oma vuoro tulee.

Kysymyksiä on herättänyt esimerkiksi päätös, että sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijät saavat rokotteen muuta väestöä ennen. Turpeinen puolustaa valintaa.

– He menevät ihmisten luo monenlaisiin paikkoihin ja monenlaisissa tilanteissa fyysisesti lähelle.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030