1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kiinnostus lääkärin ammattiin syttyi varhain
Ajan­kohtai­sta 18/2021 vsk 76 s. 1122 - 1123

Kiinnostus lääkärin ammattiin syttyi varhain

Anna Rukko kiinnostui lääkärin ammatista jo 11-vuotiaana, kun hän sairastui ­melanoomaan.

Kiinnostus  lääkärin ammattiin syttyi varhain Kuva 1 / 1 Kuva: Teija Soini

Syöpähoidot loppuivat Anna Rukon, 25, ollessa 14-vuotias. Ajatus pyrkimisestä lääketieteelliseen tiedekuntaan syntyi myöhemmin, ja ovet Oulun yliopistoon avautuivat neljännellä yrityksellä.

Rukko ehti tehdä isoja urakoita jo ennen lääketieteen opintoja. Hän muun muassa keräsi 63 000 euroa Uudelle lastensairaalalle myymällä tekemiään koruja Facebookissa.

Rukko oli tehnyt useasti koruja jo sairaalassa ollessaan. Harrastus alkoi uudestaan mökkireissulla Lapissa, kun Rukko ei päässyt muun perheen kanssa laskettelemaan syöpähoidoista jääneiden nivelkipujen vuoksi.

Koruja syntyi jatkuvasti lisää, ja Rukko pohti, voisiko niitä myydä Uuden lastensairaalan hankkeen hyväksi. Hän oli miettinyt jo kauan, että haluaisi olla jotenkin mukana tässä projektissa.

Useita huomionosoituksia

Rukko palkittiin hyväntekeväisyystyöstään Vuoden Lapsuusteko -palkinnolla vuonna 2014. Suomen nuoreksi menestyjäksi hänet valittiin 2015, ja hän sai Ten Outstanding Young Persons of the World -palkinnon 2017. Kutsu tuli myös Presidentinlinnan juhliin, jossa Rukko juhli nuorimpana vieraana vuonna 2014.

Korujen tekeminen on nyt taakse jäänyttä elämää. Uudeksi aluevaltaukseksi tuli kunnallispolitiikka, kun Rukko valittiin viime vaaleissa Espoon valtuustoon. Tulevissa kuntavaaleissa hän ei ole enää ehdolla.

Opiskelu sujuu hyvin

Rukko odotti ennen opintojen alkamista, että pääsee perehtymään mielenkiintoisiin asioihin. Ensimmäinen opiskeluvuosi on kohta takana, ja opinnot ovat vastanneet odotuksia.

Lääketieteessä kiinnostaa humanismin yhdistäminen vahvaan tiedeosaamiseen. Rukko odottaa innokkaasti, että pääsee tekemään potilastyötä klinikkavaiheessa.

– Olen viihtynyt lääketieteen opintojen parissa oikein hyvin. Tosin etäopinnot korona-aikana ovat olleet välillä hieman puuduttavia ja vaikuttaneet jaksamiseen. Uskon silti, että etäopinnoista jää vastedes paljon positiivisia asioita opiskeluun.

Lue myös

Lääkäriksi, joka osaa kohdata potilaan

Jos nyt pitäisi valita erikoisala, päätös saattaisi olla lastentaudit. Rukko pohtii, että kuuden vuoden aikana valinta saattaa tosin muuttua monta kertaa.

Hän haluaisi olla tulevaisuudessa lääkäri, joka osaa kohdata ja kuunnella potilaitaan. Muistissa on pitkältä potilasajalta useita pieniä, hyviä hetkiä, jolloin lääkäri osasi olla oikealla tavalla läsnä. Sairaalasta on jäänyt myös paljon hyviä muistoja.

– Lääkäri huomioi merkkipäiväni, kun olin käymässä syöpäklinikalla syntymäpäivänäni. Hän oli käynyt ostamassa sairaalan kahviosta minulle karamellipussin. Tällaiset asiat muistaa monien vuosien jälkeenkin.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Sote-uudistus muuttaa TAYS Sydänsairaalan toimintaa

Myöskään Länsi-Pohjan sairaala ei voi jatkaa nykyisessä muodossa.

Ajassa
Injektiomuotoisten korvaushoitolääkkeiden kansainväliset hoitosuositukset julkaistaan suomeksi

Uudet korvaushoitolääkkeet voidaan antaa pistoksena kerran viikossa tai kerran kuukaudessa.

Ajassa
Anne Remes Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaaniksi

Neurologian professori Anne Remes valittiin Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan uudeksi dekaaniksi.

Ajassa
Hannu Halilalle lääkintöneuvoksen arvonimi

Tasavallan presidentti myönsi lääkintöneuvoksen arvonimen varatoiminnanjohtaja, dosentti, LKT Hannu Halilalle.

Ajassa
Automatisoituva teknologia auttaa diabeteksen hoidossa

Elämä on täysin ­vapautunut hybridipumpun käyttöönoton jälkeen, kertoo Anna-Kaisa Tuomaala.

Kolumni
Toisaalla, toiste

Aikuiseksi kasvaa niin varkain, kirjoittaa Janna Rantala.