1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kiireettömien pyyntöjen mobiilisovellus on Vuoden kandi-innovaatio
Ajan­kohtai­sta

Kiireettömien pyyntöjen mobiilisovellus on Vuoden kandi-innovaatio

Malli voi vähentää terveydenhuollon työntekijöiden työn keskeytymistä.

Kiireettömien pyyntöjen mobiilisovellus on Vuoden kandi-innovaatio Kuva 1 / 1

Väinö Forss on voittanut Vuoden kandi-innovaatio -kilpailun. Hänen ideoimansa Kutsu ja konsultoi lääkäri oikein -mobiilisovellus voi vähentää terveydenhuollon työntekijöiden työn keskeytymistä ja karsia päivystäjän levon keskeytyksiä. Samalla turhien keskeytysten aiheuttamat virhemahdollisuudet vähenevät.

Vuoden kandi-innovaatio -kilpailun järjestivät Suomen Medisiinariliitto ja Terveystalo. Kilpailu toteutettiin nyt neljättä kertaa.

40-vuotias Forss on kolmannen vuosikurssin opiskelija Tampereen lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän oli jo kuopannut haaveet lääketieteen opinnoista, mutta heikot työllistymismahdollisuudet aiemmassa ammatissa johdattivat alanvaihtoon.

– Perusopintojen loppuunsaattaminen on ensisijainen tavoitteeni, ja samalla myös väitöstutkimus on tekeillä. Tavoitteena olisi saada tohtorintutkinto valmiiksi pian lisensiaatiksi valmistumisen jälkeen. Aion hankkia avoimin mielin kokemuksia mahdollisimman laajalti alalta, sanoo Väinö Forss tiedotteen mukaan.

Sovellusta ei ole

Terveystalon julkisten palveluiden lääkärirekrytoinnista ja kandiyhteistyöstä vastaava aluejohtaja Anni Huotari kuvaa kilpailua kovatasoiseksi ja voittajan valintaa vaikeaksi.

– Päivystäminen on merkittävässä roolissa monien lääkäreidemme työssä, ja haluamme kehittää jatkuvasti päivystäjien työtä ja työvälineitä, siksi voittajatyö oli erityisen kiinnostava, hän sanoo tiedotteen mukaan.

Järjestäjät haluavat kilpailun kautta nostaa ajankohtaisia aiheita lääketieteestä sekä lisätä yhteiskunnallista keskustelua lääketieteen opiskelijoiden parissa.

– Haluamme myös osaltamme tukea opiskelijoiden ideoita yhteiskunnan ja terveydenhuoltojärjestelmän parantamiseksi innovaatiokilpailun muodossa, kertoo Iikka Piiroinen Suomen Medisiinariliitosta tiedotteessa.

Lue myös

Nyt palkittiin toimintamalli, jonka pohjalta mobiilisovellus on mahdollista tehdä. Sovellusta ei toistaiseksi ole olemassa tai tekeillä.

– Minulla ei ole tällä hetkellä resursseja saattaa sovellusta tuotantoon, eikä toistaiseksi ole ollut yhteistyöneuvotteluitakaan, Forss sanoo.

Forssin lisäksi kilpailun finaaliin ylsivät Humam Hamid Tampereelta sekä Taina Huotari ja Tuomas Majuri Oulusta. Voittaja pääsee valitsemaansa lääketieteelliseen huippukongressiin. Forss kertoo, että ei ole vielä valinnut kongressikohdetta.

Kuva: Fotolia

Juttuun täydennetty Forssin kommentit kello 11.48.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääketieteen monitaiturit

Suomessa on yli 2 300 vähintään kahden erikoisalan lääkäriä, mutta mikä saa hankkimaan niitä jopa neljä?

Pääkirjoitus
Edelleen vahva vaikuttaja

Yhteiskunnan kiihtyvä muutosvauhti siivittää Lääkäriliiton toimintaa tänäkin vuonna, kirjoittaa puheenjohtaja Tuula Rajaniemi.

Ajassa
Ehtiikö terveyskeskuslääkäri tutkia?

Myyrmäen terveysasemalla työskentelevä Tuire Saloranta tekee myös tutkimusta.

Ajassa
Tuhkarokosta geenisaksiin – vuoden 2019 merkittäviä lääketieteellisiä havaintoja

Pyysimme joukkoa lääkäreitä nimeämään merkittävimmän lääketieteellisen havainnon vuodelta 2019.

Ajassa
Sotea valmistelevien valtionavustusten haku alkaa

Sosiaali ja terveysministeriö myöntää 190 miljoonaa euroa kuntien yhteishankkeisiin.

Ajassa
Viiden tähden koulutuspaikassa asioita ei hoideta vasemmalla kädellä

Perusturvayhtymä Karviaisen johtava ylilääkäri Mikko Purhonen vastaan­otti palkinnon Lääkäri 2020 -tapahtumassa Helsingissä.