Kiminkinen ryöpyttää, Pälve vastaa
Terveyskeskuslääkäri Tapani Kiminkisen mukaan Lääkäriliittoa kritisoivan mielipidekirjoituksen tavoitteena oli herättää keskustelua lääkärikunnassa.
Terveyskeskuslääkäri Tapani Kiminkinen paheksui sanomalehtien mielipidepalstoilla monikansallisten sijoitusyhtiöiden omistamien konsernien tuloa Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Hän pitää ilmiötä epäeettisenä: yhtiöissä harjoitetaan verosuunnittelua ja voitot tuloutetaan veroparatiiseihin.
Kiminkinen kritisoi Lääkäriliiton toiminnanjohtajaa myönteissävytteisestä asenteesta yhtiöiden toimintaan ja toivoo julkisen alan lääkärien perustavan uuden oman liiton lääkärintoimen ammatti- ja yhteiskuntaeettiselle perustalle.
Maalaislääkäriksi itseään kutsuvan Kiminkisen mukaan kirjoituksen tavoitteena oli herättää keskustelua lääkärikunnassa.
– Julkisen puolen, erityisesti perusterveydenhuollon lääkärit ovat olleet kauan tyytymättömiä Lääkäriliiton julkikuvaan. Kentällä on hyvin yleinen tunne, että liitto on enemmän yksityislääkäripuolen äänenkannattaja ja että julkinen terveydenhuolto ja perusterveydenhuolto ovat jääneet liitossa alakynteen. Puhun koko liitosta, mutta Heikki Pälve on sen keulakuva ja on tärkeää, miten hän esiintyy.
Kiminkinen viittaa ammattikunnan eettisiin ohjeisiin ja katsoo Lääkäriliiton unohtaneen sen eettisen perustan, jolle liitto on perustettu.
– Liiton toiminnan pitää olla ammattieettisellä pohjalla: pienen ihmisen puolella niin, että julkinen terveydenhuolto on ykkönen. Tämän pitää myös näkyä toiminnassa.
Kiminkinen korostaa, ettei hänen kritisoimansa verosuunnittelu ole lainvastaista. Sen sijaan hän pitää sitä epäeettisenä ja yhteiskuntamoraalin vastaisena, erityisesti nykyisessä taloustilanteessa.
– Lainsäädäntöä täytyy muuttaa niin, ettei tällainen ole mahdollista.
Hänen mukaansa terveydenhuollossa ilman muuta tarvitaan yksityissektoria.
– Olen THL:n sote-mallin kannalla: yksityissektori otetaan mukaan, totta kai, mutta ”apuna”. Tarvitaan kuitenkin tiukat raamit, sillä piikki ei voi olla ilman rajausta auki.
Uutta liittoa julkisen terveydenhuollon lääkäreille Kiminkinen sanoo ehdottavansa vaihtoehtona.
– Asioita, joista olen puhunut, saataisiin varmaan paremmin eteenpäin, jos kuntapuolella olisi oma liittonsa.
Kiminkinen kiistää, että hänen puheenvuorojensa taustalla olisivat omat puoluepoliittiset intressit.
– Olen maalaisliittolainen, mutta en ole mukana aktiivisessa puoluepolitiikassa enkä tule ilmeisimmin mukaan koskaan lähtemäänkään. Olisin saattanut päästä sinne, mutta vaikutan mieluummin taustalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus vakaumukseen.
Pälve vastaa
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve on harmissaan tästä kritiikistä liittoon, vaikka kertoo olevansa tottunut siihen, että yksittäiset lääkärit ovat hyvinkin aktiivisesti yhteydessä tahtoen muutoksia yksittäisissä asioissa.
– Tällaisesta ei ole tullut liittoon selvää viestiä, vaikka perusterveydenhuollon lääkäreillä on liitossa näkyvä asema. Olemme tehneet terveyskeskusten eteen paljon työtä, koska terveydenhuollon keskeiset ongelmat ovat nyt siellä.
Uudelle liitolle Pälve ei näe tarvetta. Julkinen terveydenhuolto ja perusterveydenhuolto ovat jo nyt edustettuina suhteellista osuuttaan vahvemmin liiton johdossa.
– Olemme johdonmukaisesti tuoneet esille potilaan ongelmia hoidon saannissa ja valinnassa. Mielestäni pienen ihmisen ja perusterveydenhuollon ovat pettäneet kuntapäättäjät, jotka hekin pyrkivät syyllistämään yksittäisiä lääkäreitä ja Lääkäriliittoa päätöstensä vaikutuksista.
Yksittäisten työnantajien etiikkaa liitto ei lähde pohtimaan, Pälve sanoo viitaten Kiminkisen häneen kohdistamaan kritiikkiin.
– Liiton on mahdotonta vetää linja, milloin laillinen toiminta muuttuu eettisestä epäeettiseksi. Siksi painotamme jäsentemme toiminnan eettisyyttä.
Kysyimme Kiminkisen poliittisista tavoitteista hänen puheenvuorojensa taustalla. Millaisia ovat Sinun sidonnaisuutesi?
– Olen kokoomuksen jäsen, toimin kaupunginvaltuutettuna vuosina 2005–12. Ennen Lääkäriliittoa tein työurani julkisella sektorilla. Sivutoimisesti olen ollut yksityis- ja Mediheli-lääkäri, ja omistin lyhyen aikaa osuuden yksityisestä lääkäriasemasta. Poikani ovat töissä Attendolla ja vaimoni ja miniäni terveydenhuollon julkisella sektorilla.
Tapani Kiminkinen ja Heikki Pälve keskustelevat aiheesta tänään 14.11. myös YLE TV1:n A-studiossa.
Suvi Sariola
Kuva: Panthermedia