Kirurgiyhdistys vietti julkaisunsa merkkipäivää

Suomen Kirurgiyhdistyksen julkaisema Annales Chirurgiae et Gynaecologia tuli tänä vuonna ilmestyneeksi 50 vuotta.

Julkaisun perusti vuonna 1946 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim nimellä Annales Chirurgiae et Gynaecologiae Fenniae. Ensimmäinen päätoimittaja oli professori P.E.A. Nylander ja apulaispäätoimittaja professori K.E. Kallio.

Nykyisen nimensä lehti sai vuonna 1976, jolloin Duodecim-seura perusti sille kansainvälisen toimituskunnan sekä artikkelien referointia varten kansainvälisen toimitusneuvoston. Lehti tuli myös mukaan lääketieteen kansainvälisiin kirjallisuushakemistoihin.

Kirurgiyhdistys aloitti lehden julkaisijana vuonna 1989, sen jälkeen kun Duodecim-seura oli päättänyt sen lakkauttamisesta. Päätoimittajaksi valittiin professori Juha Niinikoski, joka edelleen hoitaa tehtävää. Myös tuolloin valittu toimituskunta on vain pienin muutoksin pysynyt samana. Pian 50-vuotisjuhlien jälkeen toimituskunta kohtasi raskaan menetyksen jäsenensä ja lehden edellisen päätoimittajan, Matti Lempisen poismenon vuoksi.

Satavuotiskautensa jälkipuoliskon aloittava lehti on mm. arvostettu väitöskirjafoorumi. Vuodessa julkaistaan neljä numeroa ja lisäksi supplementteina väitöskirjoja. Kerran vuodessa julkaistaan erikoisnumero, joka sisältää alan huippuasiantuntijoiden kirjoittamia artikkeleita. Tämän vuoden erikoisnumero 2/96 käsitteli olkanivelen kirurgiaa. Lehti on mukana kansainvälisissä kirjallisuushakujärjestelmissä, ja sen artikkelit joutuvat läpäisemään kansainvälisen toimitusneuvoston tiheän seulan: tarjotuista artikkeleista on hylätty noin kolmasosa.

Lehti on osa suomalaisen kirurgian profiilia, Juha Niinikoski to-teaa, ja mainostulojensa ansiosta yksi Suomen Kirurgiyhdistyksen taloudellisista peruspilareista.

Kaksi ilmoittajaa, Instrumentarium ja Orion on rahoittanut 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistun näköispainoksen Annales Chirurgiae et Gynaecologiae Fenniaen ensimmäisestä numerosta. Ranskan-, saksan- ja englanninkielisessä lehdessä oli ensimmäisenä professori A.R. Klossnerin artikkeli Ein mit Penicillin behandelter Fall von Noma der Wange. Penisilliinihoito oli tuolloin lääketieteen uusia huippusaavutuksia. Annales Chirurgiae et Gynaecologiaessa terveydenhuollolle ja potilaille merkittävää uutta hoitomenetelmää käsittelee lehden vuoden artikkelina palkittu J. Ovaskan ja työtovereiden Laparoscopic Cholecystectomy - The Finnish Experience. Heidän tutkimusaineistossaan on ollut yli 5 700 videoavusteisesti leikattua sappipotilasta vuosilta 1992-94.

Lisää aiheesta

Kuuntele, lääkäri
Viime vuoden paras uusi voittonsa mainoskisassa
Läkarens arbete förändras

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kohututkijaa voi odottaa kuolemantuomio

Ihmisalkion geenien muuntelijaa syytetään lahjonnasta ja tiedemaailman sääntöjen rikkomisesta.

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Taas uusi tuhkarokkotapaus Suomessa

Jatkotartunnat ovat hyvin epätodennäköisiä.

Ajassa
Lobbaa meitä, lääkäri

Neljä kunnallispoliitikkoa kertoo, miksi he toivovat lääkäreiltä nykyistä enemmän yhteydenottoja. Yksi heistä on Nelli Nurminen.

Tieteessä
Vanhemman psyykeongelma altistaa kiintymyssuhdehäiriölle

Erityisesti alkoholi- ja huumeriippuvuus sekä äidin masennus ovat yhteydessä lapsen häiriöön.

Tieteessä
Paluu psykiatriseen sairaalahoitoon vaihtelee alueittain

Kymenlaaksossa palasi vuoden kuluessa 28 prosenttia, Länsi-Pohjassa 53 prosenttia.

Liitossa
Johanna Suur-Uski teki voittajaposterin

Johanna Suur-Uski on selvittänyt rintasyöpään liittyvien sairauspoissaolojen sosioekonomisia eroja.