Kitarisan poisto ei ehkäise korvatulehduksia
Vanhempien, erityisesti äidin, tupakointi on merkittävä riskitekijä toistuville välikorvatulehduksille myös tärykalvoputkituksen jälkeen.
Lukuisista tutkimuksista huolimatta välikorvatulehdusten hoitolinjat eivät ole toistaiseksi vakiintuneet. Arviolta joka kolmas lapsi sairastaa toistuvia akuutteja välikorvatulehduksia ja viidellä prosentilla kaikista lapsista esiintyy liimakorvatautia. Vuonna 2002 Suomessa tehtiin yli 5 000 tärykalvoputkitusta ja lähes 10 000 kitarisanpoistoa.
Seurantatutkimuksessa 217 toistuvista korvatulehduksista tai liimakorvataudista kärsivää lasta satunnaistettiin joko tärykalvoputkitukseen tai tärykalvoputkitukseen yhdistettynä kitarisan poistoon. Lasten ikä oli 1–4 vuotta. Seuranta-aika oli vuosi. Lisäksi 819 tutkittavalta kysyttiin lapsuuden aikaisista infektioista sekä allergioista ja HYKS:n silmä-korvasairaalan poistorekistereistä analysoitiin 1 616 lapsen astmadiagnoosit.
Tutkimuksen mukaan kitarisan poisto ei tuonut lisähyötyä akuuttien välikorvatulehdusten ehkäisemisessä, mutta vanhempien, erityisesti äidin, tupakointi osoittautui merkittäväksi riskitekijäksi toistuville välikorvatulehduksille myös tärykalvoputkituksen jälkeen.
Pienten lasten vanhempia tulisikin väittelijän mukaan ponnekkaasti kannustaa tupakoinnin lopettamiseen.
Toistuvat infektiot voivat kertoa astmariskistä
Liimakorvatautia sairastavien lasten vanhemmilla oli vähemmän eläin- ja siitepölyallergioita sekä astmaa kuin toistuvia välikorvatulehduksia sairastavien lasten vanhemmilla. Tutkimuksen mukaan atooppinen perimä näyttää vaikuttavan ympäristötekijöitä enemmän siihen, sairastuuko välikorvatulehduksille altis lapsi toistuviin korvatulehduksiin vai liimakorvatautiin.
Välikorvatulehduksia sairastavilla lapsilla todettiin enemmän astmadiagnooseja kuin terveillä verrokkilapsilla.
– Toistuvia ylähengitystieinfektioita, kuten välikorvatulehduksia, sairastavilla lapsilla saattaa olla tavallista suurempi riski sairastua astmaan, väittelijä arvioi.
Hammarén-Malmin väitöskirja "Childhood otitis media – risk factors and surgical management" tarkastetaan 2.11. Helsingin yliopistossa.
Miia Soininen