1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kitarisan poistosta ei mitään hyötyä
Ajan­kohtai­sta

Kitarisan poistosta ei mitään hyötyä

Tuore hollantilaistutkimus vahvistaa nykytiedon: lasten kitarisan poisto on turhaa ylähengitysteiden infektioiden torjumiseksi.

Kitarisan poistosta ei mitään hyötyä Kuva 1 / 1
Tuore hollantilaistutkimus vahvistaa nykytiedon: lasten kitarisan poisto on turhaa.

British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan kitarisan poisto ei vähennä lasten ylähengityshengitysteiden tulehduksia leikkaamattomiin verrokkeihin verrattuna.

Professori Anne Schilder tutkimusryhmineen vertasi 111 lapsen oireilua kahden vuoden ajan. Kaikilla lapsilla oli ollut toistuvia ylähengitystietulehduksia, mitä on pidetty indikaationa kitarisan poistolle. 1–6-vuotiaat lapset jaettiin randomisoidusti kahteen ryhmään.

Leikkausryhmän lapsilla oli 7.91 ylähengitysteiden tulehdusta ja leikkaamattomilla verrokeilla vastaavia episodeja oli 7.84. Koulusta tai päivähoidosta poissaoloissa ja elämänlaadussa ei havaittu eroja.

– Tutkimus on Suomessakin tärkeä ja muistutus siitä, että valittu suuntamme on oikea, toteaa professori Olli Ruuskanen Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenklinikalta.

Suomessa käytiin 2000-luvun alussa vilkas keskustelu kitarisaleikkauksen välttämättömyydestä. Koulukuntaerot olivat vahvat. Suomalaisen väitöstutkimus löysi merkittäviä eroja leikkausmäärissä eri sairaanhoitopiirien välillä.

– Kyllä lasten infektio- ja korvalääkärit olivat kitarisaleikkauksen kannalla – itsekin olin, tunnustaa Ruuskanen. Nykyisin leikataan enää vain silloin, kun lapsi todistetusti kuorsaa jatkuvasti nukkuessaan.

– On kuitenkin tärkeää myöntää, että leikkauksia tehtiin turhaan, koska tutkimustietoa ei ollut. Leikkauspäätökset perustuivat sen hetkiseen parhaaseen tietoon. Kun nyt on tutkimustietoa, hoitolinjat tulee perustaa siihen, Olli Ruuskanen painottaa.

Ulla Järvi

Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
KKV: HUS jätti kilpailuttamatta hankintoja

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan HUS on tehnyt yhteensä miljoonien hankintoja kilpailuttamatta.

Ajassa
Psoriasis sai maailmanlaajuisen tietopankin

Kroonista ihon tulehdussairautta esiintyy eniten Länsi-Euroopassa.

Ajassa
"Ei tehdä salassa mitään"

Helsingin sote-johtaja Juha Jolkkonen torjuu kritiikin Uudenmaan erillisratkaisusta.

Kommentti
Sotakirurgian jökönä

– Jossakin vaiheessa tajusin, että oikeasti on mahdollista kuolla täällä, kirjoittaa Heidi Wikström Jemenistä.