Ajan­kohtai­sta

Kiteen terveysasemalla aloitetaan moniammatillinen toimintamalli

Uudessa mallissa potilaan hoito pyritään aloittamaan ja lopettamaan pääsääntöisesti saman päivän aikana.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
SAMI PERTTILA

Kiteen terveysaseman vastaanottotoimintaa lähdetään kehittämään hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi sekä hoidon laadun ja jatkuvuuden parantamiseksi. Moniammatilliseen tiimityöskentelyyn perustuvan toimintamallin pilotointi käynnistyy tänään.

Uudessa toimintamallissa potilaan hoito pyritään aloittamaan ja lopettamaan pääsääntöisesti saman päivän aikana. Potilaan hoito alkaa jo ensikontaktista, kun he soittavat Kiteen terveysasemalle. Puhelimeen vastaava sairaanhoitaja konsultoi tarvittaessa lääkäriä, joka päättää antaako hän neuvoja hoitajalle, soittaako itse potilaalle vai pyytääkö potilasta käymään vastaanotollaan.

Sairaanhoitaja voi konsultoida myös tiimiin kuuluvaa fysioterapeuttia. Myöhemmin moniammatilliseen tiimiin on tarkoitus ottaa mukaan mielenterveys- ja päihdepalvelujen ammattilaisia.

Jatkossa jokainen potilas saa itselleen nimetyn yhteyshenkilön keneen he ovat yhteydessä kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa. Erityisen hyödyllistä tämä on pitkäaikaissairaille, koska hoito on pitkäjänteisempää ja kokonaisvaltaisempaa, kun asioita koordinoi keskitetysti yksi henkilö.

– Muualla Suomessa on käytössä samankaltaisia toimintamalleja, ja niistä saatujen hyvien kokemusten perusteella rohkaistuimme kokeilemaan uutta mallia myös meillä. Muutos tulee olemaan iso niin asiakkaille kuin työntekijöillekin, kertoo tiedotteessa Kiteen terveysaseman vs. ylilääkäri Juho Kähäri.

Potilaiden asioiden ratkaisu nopeutuu mallin myötä huomattavasti ja palvelu on joustavampaa.

Siun soten vastaanottopalvelujen ja kuntoutuksen palvelujohtaja Jussi Malinen odottaa mielenkiinnolla potilaiden kokemuksia uudesta toimintamallista.

Lue myös

– Tämä voi olla yksi mahdollinen ratkaisu vaikeaan palveluiden saatavuustilanteeseen terveysasemillamme, jota haluamme nyt kokeilla. Kiteellä alkava pilotti ei ole suora kopio mistään muualla käytössä olevasta mallista, vaan pyrimme luomaan meille Siun soteen oman, asukkaitamme mahdollisimman hyvin palvelevan toimintamallin, Malinen selittää.

Malinen kertoo, että kehittämistyötä tullaan jatkamaan henkilöstön kanssa saatujen kokemusten ja palautteen perusteella.

– Jos kokemukset pilotista ovat positiivisia, uusi toimintamalli on tarkoitus ottaa käyttöön muillakin Siun soten terveysasemilla, Malinen täydentää.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030