1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kiteen terveysasemalla aloitetaan moniammatillinen toimintamalli
Ajan­kohtai­sta

Kiteen terveysasemalla aloitetaan moniammatillinen toimintamalli

Uudessa mallissa potilaan hoito pyritään aloittamaan ja lopettamaan pääsääntöisesti saman päivän aikana.

Kiteen terveysasemalla aloitetaan moniammatillinen toimintamalli Kuva 1 / 1 Kuva: SAMI PERTTILA

Kiteen terveysaseman vastaanottotoimintaa lähdetään kehittämään hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi sekä hoidon laadun ja jatkuvuuden parantamiseksi. Moniammatilliseen tiimityöskentelyyn perustuvan toimintamallin pilotointi käynnistyy tänään.

Uudessa toimintamallissa potilaan hoito pyritään aloittamaan ja lopettamaan pääsääntöisesti saman päivän aikana. Potilaan hoito alkaa jo ensikontaktista, kun he soittavat Kiteen terveysasemalle. Puhelimeen vastaava sairaanhoitaja konsultoi tarvittaessa lääkäriä, joka päättää antaako hän neuvoja hoitajalle, soittaako itse potilaalle vai pyytääkö potilasta käymään vastaanotollaan.

Sairaanhoitaja voi konsultoida myös tiimiin kuuluvaa fysioterapeuttia. Myöhemmin moniammatilliseen tiimiin on tarkoitus ottaa mukaan mielenterveys- ja päihdepalvelujen ammattilaisia.

Jatkossa jokainen potilas saa itselleen nimetyn yhteyshenkilön keneen he ovat yhteydessä kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa. Erityisen hyödyllistä tämä on pitkäaikaissairaille, koska hoito on pitkäjänteisempää ja kokonaisvaltaisempaa, kun asioita koordinoi keskitetysti yksi henkilö.

– Muualla Suomessa on käytössä samankaltaisia toimintamalleja, ja niistä saatujen hyvien kokemusten perusteella rohkaistuimme kokeilemaan uutta mallia myös meillä. Muutos tulee olemaan iso niin asiakkaille kuin työntekijöillekin, kertoo tiedotteessa Kiteen terveysaseman vs. ylilääkäri Juho Kähäri.

Potilaiden asioiden ratkaisu nopeutuu mallin myötä huomattavasti ja palvelu on joustavampaa.

Siun soten vastaanottopalvelujen ja kuntoutuksen palvelujohtaja Jussi Malinen odottaa mielenkiinnolla potilaiden kokemuksia uudesta toimintamallista.

Lue myös

– Tämä voi olla yksi mahdollinen ratkaisu vaikeaan palveluiden saatavuustilanteeseen terveysasemillamme, jota haluamme nyt kokeilla. Kiteellä alkava pilotti ei ole suora kopio mistään muualla käytössä olevasta mallista, vaan pyrimme luomaan meille Siun soteen oman, asukkaitamme mahdollisimman hyvin palvelevan toimintamallin, Malinen selittää.

Malinen kertoo, että kehittämistyötä tullaan jatkamaan henkilöstön kanssa saatujen kokemusten ja palautteen perusteella.

– Jos kokemukset pilotista ovat positiivisia, uusi toimintamalli on tarkoitus ottaa käyttöön muillakin Siun soten terveysasemilla, Malinen täydentää.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Potilaan aika

Ehkä huokaisen väärässä kohtaa tai katson huolestuneen näköisesti potilaan laboratoriovastauksia, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Uusi Lastensairaala paransi perheiden tyytyväisyyttä

– Hoidon perhekeskeisyys ja vanhempien läsnäolo toteutuvat nyt uudella ­tavalla, sanoo Lasten ja nuorten sairauksien linjajohtaja, lastenlääkäri Pekka Lahdenne.

Tiedepääkirjoitus
Pamoja tulinde maisha – yhdessä säästämme elämää

Kongon demokraattisessa tasavallassa ebolatautiepidemia alkoi yli vuosi sitten ja marraskuun 2019 loppuun mennessä infektioon on sairastunut 3 304 potilasta ja kuollut 2 199, Veli-Jukka Anttila kirjoittaa.

Ajassa
Apotti laajenee pääkaupunkiseudulla

– Alkuun oli pelonsekainen fiilis, sanoo Uudessa lastensairaalassa työskentelevä Mikael Kuitunen.

Ajassa
Miksi ei Potilasturvallisuuskeskus?

Vaasassa perustettiin viime vuonna keskus, joka on saanut enemmän ­huomiota nimestään kuin tehtävästään.

Pääkirjoitus
Yleislääketieteen rajat hämärtyvät

Yleislääkärien keskittyminen suppeampiin kokonaisuuksiin tulee väistämättä tarpeelliseksi, kirjoittaa Petja Orre.