1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Klamydia- ja tippurinäyte kotona
Ajan­kohtai­sta

Klamydia- ja tippurinäyte kotona

Uusi tutkimus puoltaa digipalvelun käytön lisäämistä.

Klamydia- ja tippurinäyte kotona Kuva 1 / 1

Kotinäytteenotto soveltuu hyvin klamydia- ja tippuridiagnostiikkaan ja voi jopa madaltaa testauskynnystä, selvisi Lääkärilehdessä 7/2017 julkaistavassa tutkimuksessa, joka perustuu Vantaalla vuosina 2014–2015 toteutettuun pilottiin.

Suomessa raportoidaan vuosittain noin 13 000 klamydia- ja 300 tippuritartuntaa. Nämä seksitaudit ovat usein oireettomia tai vähäoireisia, joten ne eivät aina tule ilmi. Erityisesti nuorilla myös kynnys hakeutua testattavaksi voi olla korkea.

Pilotin aikana virtsanäytteitä otettiin 1 553. Palvelun käyttäjien ikäprofiili vastasi paljolti tavanomaisesti testattuja. Myös positiivisten näytteiden osuudet olivat samaa luokkaa kuin Vantaalla tavanomaisesti otetuissa näytteissä, paitsi 18–20-vuotiaiden naisten ryhmässä klamydialöydösten osuus oli poikkeuksellisen suuri (25 %). Tämä voi viitata testauskynnyksen madaltumiseen tärkeässä kohderyhmässä.

Lue myös

Tutkimuksen tulokset perustelevat kotinäytteenoton käytön laajentamisen ja Vantaan lisäksi myös esimerkiksi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on ottanut palvelun käyttöön. Testikynnyksen madaltaminen voisi pitkällä aikavälillä pienentää terveydenhuollon kustannuksia vähentämällä sekä tartuntoja että infektioiden aiheuttamaa jälkihoitotarvetta.

Sähköisten (itse)palveluiden lisäämistä pidetään keskeisenä keinona myös terveydenhuollon resurssien tehokkaaseen kohdentamiseen. Seksitautiepäilyt tai -oireet ovat tavallisia terveysasemalle hakeutumisen syitä.

Esittelyvideo etäpalvelusta

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tiina Huttu

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Maskisuositus on tärkeä lisä epidemian torjuntaan

Maskisuositus on tärkeä lisä keinovalikoimaan toisen korona-aallon lähestyessä, arvioi Lääkäriliitto.

Ajassa
Maskeja suositellaan joukkoliikenteeseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kasvomaskien käyttöä esimerkiksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikea välttää.

Ajassa
Kansallisten osaamiskeskittymien kehittämiselle viisi miljoonaa euroa

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa määrärahaa terveysalan kasvustrategialle.

Tieteessä
Aivot mukana säätelemässä insuliiniherkkyyttä

Aivojen kyky vastata insuliiniin voi heikentyä yhtä varhain kuin lihasten.

Ajassa
Koronavirustartunnoissa selvä kasvu

Tapausten määrä arvioidaan silti valtakunnallisesti melko pieneksi.

Ajassa
Tutkimusprofessori Timo Partoselle Psykiatrian Tutkimussäätiön Mielenterveyspalkinto

Palkinnon perusteluissa korostetaan Partosen pitkää ja johdonmukaista työtä luotettavan mielenterveystiedon levittäjänä.