Ajan­kohtai­sta

Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Seksitautien määrä on ollut kasvussa usean vuoden ajan. Tuoreimmat luvut käyvät ilmi THL:n tartuntatautirekisterin tiedoista.

Klamydia on yleisin seksitauti Suomessa. Vuonna 2019 todettiin lähes 16 200 klamydiatartuntaa, mikä on yli 1 000 tartuntaa enemmän kuin vuonna 2018. Kyseessä on suurin koskaan tartuntatautirekisteriin ilmoitettu määrä vuoden aikana. Tartunnat painottuvat nuoriin aikuisiin: lähes 80 prosenttia todettiin 15–29-vuotiailla.

Myös tippuri- ja kuppatartunnat lisääntyivät viime vuonna. Tippuritartuntoja todettiin reilu 600 mikä on noin 100 enemmän kuin edellisvuonna. Kuppatartuntoja todettiin lähes 250, mikä on noin 60 tapausta enemmän kuin vuonna 2018.

Tartuntatautirekisteri paljastaa myös, että matkailuun liittyviä infektioita on todettu tavallista enemmän. Hyttysten pistojen välityksellä leviäviä tauteja kuten malariaa, dengueta ja chikunguniaa todettiin vuonna 2019 enemmän kuin edellisvuonna. Erityisesti vaarallisen falciparum-malarian osuus kaikista malariatartunnoista lisääntyi. Viime vuonna tartuntoja oli 43, kun vuonna 2018 tartuntoja todettiin 24. Kaikki Suomessa todetut malariatartunnat olivat peräsin Afrikasta.

Noroa enemmän, kambylobakteeria vähemmän

Suolistoinfektioista etenkin norovirustartunnat lisääntyivät selvästi. Vuonna 2019 niitä todettiin reilu 3 000, mikä on lähes 1 000 enemmän kuin edellisvuonna.

Kampylobakteerin aiheuttamat suolistoinfektiot sen sijaan vähenivät. Vuonna 2019 sen aiheuttamia tartuntoja todettiin reilu 4 000, mikä on yli 700 tartuntaa vähemmän kuin edellisvuonna.

Lue myös

Tartuntatautirekisteristä selviää myös, kuinka paljon antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita on todettu. Esimerkiksi karbapeneemeille vastustuskykyisten enterobakteerien (CPE) määrä on edelleen melko pieni Suomessa. Viime vuonna niitä todettiin hieman edellisvuotta vähemmän, mutta määrä on ollut kasvussa viime vuosina. CPE-tartuntoja todetaan yleensä ryppäinä esimerkiksi hoitolaitoksissa.

Vankomysiinille vastustuskykyisiä enterokokkeja eli VRE-bakteereja todettiin hieman edellisvuotta enemmän. Viime vuonna tehdyt löydökset liittyvät aiempina vuosina alkaneisiin epidemioihin. Sekä CPE- että VRE-bakteerit aiheuttavat hankalasti hoidettavia infektioita.

Kirjoittajat

Hertta Vierula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030