1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kliinisen tutkimuksen rahoitusta vahvistettava
Ajan­kohtai­sta

Kliinisen tutkimuksen rahoitusta vahvistettava

Lääkäriliitto, Duodecim, Syöpäjärjestöt ja Lääketeollisuus ry vetoavat maan hallitukseen, jotta tutkimusrahoitus nostettaisiin takaisin 90 miljoonaan euroon.

Kliinisen tutkimuksen rahoitusta vahvistettava Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Julkista rahoitusta yliopistotasoiseen terveyden tutkimukseen on lisättävä budjettiriihessä. Duodecim, Lääkäriliitto, Syöpäjärjestöt ja Lääketeollisuus ry vetoavat maan hallitukseen, että tutkimusrahoitus nostettaisiin takaisin 90 miljoonaan euroon.

Julkinen rahoitus kliiniselle tutkimukselle, eli sairaaloissa ja terveyskeskuksissa tehtävälle lääketieteelliselle tutkimukselle, on romahtanut.

Rahoitus on reilussa 20 vuodessa pudonnut alle neljännekseen: 91 miljoonasta vuonna 1997 tämän vuoden 21 miljoonaan, järjestöt toteavat.

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Kati Myllymäen mukaan kliininen tutkimus on avainasemassa hoitokäytäntöjen ja terveyspalvelujärjestelmän kehittämiselle.

– Erityisesti tiukkenevassa taloustilanteessa tutkimukseen kannattaa panostaa, jotta vähenevä rahamäärä käytetään varmasti vaikuttavaan ja kustannustehokkaaseen toimintaan, hän muistuttaa.

Lue myös

– On välttämätöntä, että budjettiriihessä viimeinkin lopetetaan tämä tutkimuksen kurjistaminen, painottaa Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti.

Hänen mukaansa viimeistään koronapandemian luulisi näyttäneen päättäjille, kuinka välttämätöntä on pitää yllä laadukasta tutkimusta, osaamista ja infrastruktuuria. Niitä ei saada pystyyn hetkessä.

Kirjoittajat
Suvi Sariola

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
"Koronatilanne on erittäin vakava"

Alle puolet tartuntojen lähteistä voidaan tällä hetkellä jäljittää.

Ajassa
Vuoden yleislääkäriksi valittiin Marita Räsänen

Suomen yleislääkärit GPF ry palkitsee vuosittain Vuoden yleislääkärin, jota kollegat ovat ehdottaneet.

Ajassa
”Kevään koronatilanne toistuu muutamassa viikossa”

Olemme seuraavien 4–6 viikon aikana varmaankin samassa tai ehkä pahemmassa tilanteessa kuin keväällä, arvioi toimialajohtaja, professori Ville Pettilä HUS:sta.

Kolumni
Hoitosuhteet vankipotilaiden kanssa

Tärkeää on ollut yhteisön kyky monen eri ­tason keskusteluun, kirjoittaa Hannu Lauerma.

Ajassa
Toisiolaki torppasi tutkimusta

Toisiolain piti helpottaa rekisteritutkimusta, mutta nyt jopa potilasturvallisuus voi olla uhattuna.

Pääkirjoitus
Virtuaaliset Lääkäripäivät – etänä lähelläsi

Lääkäripäivien 2021 teema on Terve vai sairas?