Ajan­kohtai­sta

Kohdun hyvänlaatuiset kasvaimet aiheuttavat yhteiskunnallista haittaa

Hyvänlaatuisuudesta huolimatta kasvaimet aiheuttavat monille kivuliaita kuukautisia ja jopa hedelmättömyyttä.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Kohdun hyvänlaatuiset lihaskasvaimet eli myoomat ovat hyvin yleisiä. Myoomat aiheuttavat useille naisille runsaita ja kivuliaita kuukautisia, raskaudenaikaisia ongelmia ja jopa hedelmättömyyttä. Niiden hoitaminen on yhteiskunnalle kallista, kertoo Helsingin yliopiston akatemiatutkija Pia Vahteristo.

Vahteristo on selvittänyt myoomien molekyylibiologiaa, koska niiden tutkiminen on jäänyt syöpätutkimuksen varjoon.

– Olemme selvittäneet kasvaimia aiheuttavan MED12-geenin mutaatioiden toimintaa, niiden vaikutusta geenien ilmenemiseen sekä esiintyvyyttä eri kasvaintyypeissä. Nämä mutaatiot ovat elämän aikana syntyneitä geenivirheitä eivätkä ne periydy. Periytyvän alttiuden selvittämiseksi tavoitteenamme on kehittää menetelmä, jonka avulla voisimme tunnistaa geenivirhettä kantavat henkilöt ja ohjata heidät perinnöllisyysneuvontaan, hän sanoo tiedotteessa.

Työryhmä tutki myös, voivatko jotkut myoomien alatyypit kehittyä syöviksi. He tutkivat kohdun pahanlaatuisia ja hyvin aggressiivisia kohdun lihaskasvaimia eli leiomyosarkoomia, joiden ajatellaan syntyvät eri mekanismien kautta kuin myoomien.

– Havaitsimme kuitenkin, että yksi yleisimmin mutatoitunut geeni näissäkin kasvaimissa on MED12. Vaikka tavanomaisten myoomien ei ajatella voivan muuttua pahanlaatuisiksi, tavoitteenamme on nyt selvittää, voivatko jotkut harvinaiset myooma-alatyypit kehittyä syöväksi ja olemmekin löytäneet näistä kasvaimista tiettyjä vain syöpäkasvaimille tyypillisiä muutoksia.

Työryhmä pyrkii myös kehittämään menetelmän, jolla pahanlaatuinen syöpäkasvain voitaisiin erottaa hyvänlaatuisesta verinäytteen avulla. Yhteistyön kautta haetaan leveämpiä hartioita.

Lue myös

– Ryhmämme on aloittanut kaikki Suomen yliopistosairaalat kattavan yhteistyöprojektin, jonka puitteissa pyrimme paremmin ymmärtämään syitä leiomyosarkoomien kehittymiselle sekä luomaan uusia työkaluja tarkemman diagnoosin, ennusteen ja uusien hoitojen kehittämiseen. Koska leiomyosarkoomat ovat hyvin harvinaisia, keräämme näytteitä koko maasta saadaksemme lisää luotettavuutta tuloksiin ja tilastollista voimaa analyyseihin.

Syöpätutkimus on mullistunut viime vuosina sekvensointimenetelmien ansiosta. Tulevaisuudessa voidaan hyödyntää etenevässä määrin yksityiskohtaista geenitietoa, joka voi tarjota uusia lähestymistapoja kohdennettujen hoitomuotojen kehittymiseen.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030