1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kohdunpoiston ja hormonikierukan eroja vertaileva Vuokko-tutkimus: Potilaiden elämänlaatu parani molemmissa ryhmissä merkittävästi
Ajan­kohtai­sta 35/1999 vsk 54 s. 4399

Kohdunpoiston ja hormonikierukan eroja vertaileva Vuokko-tutkimus: Potilaiden elämänlaatu parani molemmissa ryhmissä merkittävästi

Stakesin ja kaikkien yliopistollisten naistenklinikoiden yhteistyönä aloitettiin vuonna 1994 satunnaistettu Vuokko-tutkimus, jossa selvitettiin kohdunpoiston ja hormonikierukan vaikuttavuutta menorragiapotilaiden elämänlaatuun, ahdistuneisuuteen, masentuneisuuteen, seksuaalielämään, vuotoon ja oireisiin. Myös hoitojen kustannusvaikuttavuutta selvitettiin samalla. Vuoden seuranta päättyi huhtikuussa 1999.

Vuokko-tutkimuksessa oli mukana yhteensä 236 potilasta. Kierukkaryhmään arvottiin 119 ja kohdunpoistoryhmään 117 potilasta. Seurantakäynnit olivat 6 ja 12 kuukauden kuluttua hoidon toteutuksesta. Kierukka asennettiin 117 naiselle. Vuoden kuluttua kierukka oli paikoillaan 81 naisella, 24 henkilölle oli tehty kohdunpoisto ja 11 potilasta oli ilman kierukkaa (6 odotti kohdunpoistoa). Vuoden kuluessa poistettiin 29 kierukkaa, 4 kierukkaa poistui itsestään ja 3 henkilöä luopui tutkimuksesta. Yleisimmät syyt poistoihin olivat vuoto-ongelmat (85 %), kipu (53 %), rintojen aristus (15 %) ja turvotukset (15 %). Noin puolella naisista kuukautiset loppuivat lähes kokonaan, kolmasosalle jäi pieniä välivuotoja niukkojen kuukautisten lisäksi.

Kohdunpoistoryhmässä leikkaus tehtiin 107 henkilölle: 52 %:lle laparoskooppisesti, 28 %:lle emättimen kautta ja 20 %:lle vatsanpeitteiden kautta. Leikkauksessa rakkovaurio tuli kolmelle, suolivaurio ja virtsarakko-emätinfisteli yhdelle potilaalle. Sairaalasta pääsyn jälkeen 2 potilasta otti yhteyttä haavan aukeamisen, 29 potilasta haavan hematooman tai infektion takia. Virtsantulovaikeuksia tai voimakkaita alavatsakipuja valitti 6 potilasta.

Lue myös

Vuoden seurannan jälkeen naisten elämänlaatu oli molemmissa ryhmissä parantunut huomattavasti. Suurimmat muutokset koskivat arkielämästä selviytymistä, joka oli molemmissä ryhmissä helpottunut merkittävästi. Naisten sosiaalinen toimintakyky, tarmokkuus, psyykkinen hyvinvointi ja fyysinen toimintakyky olivat parantuneet. Naiset kokivat myös yleisen terveydentilansa paremmaksi hoidon jälkeen. Ryhmien välillä oli eroja ainoastaan kivun tuntemisessa. Ennen hoitoa molempien ryhmien naisilla oli kipuja suurinpiirtein saman verran. Vuoden seurannan jälkeen kivut olivat vähentyneet molemmilla ryhmillä, mutta kierukkaryhmällä oli kuitenkin merkittävästi enemmän kipuja kuin kohdunpoistoryhmässä. Päätös hormonikierukkahoidosta tuli kustannuksiltaan noin 3 kertaa edullisemmaksi.

Vuokko-tutkimuksella ei ole tarkoitus ottaa kantaa kohdunpoistojen lukumäärään, vaan lisätä tietoa runsaista kuukautisvuodoista kärsivien naisten hoitovaihtoehdoista.

Jotta voitaisiin vastata paremmin kysymykseen pitkäaikaishoidon tuloksista, tehdään jatkossa myös viiden vuoden seuranta.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.