1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kohti freonittomuutta myös lääkealalla
Ajan­kohtai­sta 33/1998 vsk 53 s. 3808

Kohti freonittomuutta myös lääkealalla

Suomen Lääkäriliiton, ympäristöministeriön ja Keuhkovammaliiton pari vuotta sitten aloittama kampanja on alkanut vähentää freonittomien astmalääkkeitten osuutta Suomessa. Vähennys on kuitenkin hitaampaa kuin on toivottu, ja tämän vuoksi Lääkäriliitto on ottanut asian uudelleen esille mm. Euroopan yleislääkärijärjestössä ja kiinnittää myös suomalaisen lääkärikunnan huomiota uudelleen asiaan.

CFC-yhdisteet eli freonit muodostavat maailmanlaajuisesti huomattavan osan ilmakehän CFC-päästöistä jääkaappien lisäksi. Ilmastointilaitteissakin on viime aikoihin asti käytetty näitä yhdisteitä. Maailman hallitukset ovat solmineet kansainvälisen Montreolin sopimuksen, jolla pyritään lopettamaan CFC:n käyttö. Monissa teollisuudenhaaroissa näitä yhdisteitä ei enää käytetäkään. Astmainhalaattoreissa näitä yhdisteitä kuitenkin edelleen on.

Lue myös

Suomen Lääkäriliiton aloitteesta Euroopan yleislääkärijärjestö UEMO hyväksyi kokouksessaan Killarneyssä 23.10.1998 julkilausuman, jossa vaaditaan koulutusohjelmia sekä lääkäreille että potilaille CFC:n vahingollisista ympäristövaikutuksista. Samalla lääkäreitä kehotettaisiin määräämään yhä enemmän freonittomia lääkkeitä.

Suomen aloitteesta Euroopan yleislääkärijärjestö selvittää myös lähitulevaisuudessa muiden Euroopan maiden lääkärijärjestöjen toimenpiteitä ja aloitteita ympäristöasioissa.

Kirjoittajat
Juha Kiehelä

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Yleislääkärin työ on muutoksessa

Yleislääkärien edunvalvontajärjestö GPF täyttää sata vuotta.

Liitossa
Sote, työterveyshuolto ja yhteistyö

Työterveyshuolto on rajattu edelleen soten ulkopuolelle.

Ajassa
Koronaepidemian kiihtymisestä monia merkkejä

Kasvomaskin käyttöä laajennetaan, jos epidemia etenee kiihtymisvaiheeseen.

Tieteessä
Bursiitit: diagnostiikka ja hoito

Syvät limapussit ovat synnynnäisiä rakenteita, kun taas pinnalliset bursat kehittyvät kuormituksen seurauksena.

Ajassa
Syöpähoitojen tehoa tutkiva Aino Rönkä palkittiin

Martti Hämäläinen -palkinto jaettiin Etä-Suomen Lääketiedetapahtuman avajaisissa.