Koiran kaulapannasta lääkärin rintaan
Pesitkö kädet? Seurantalaite paljastaa totuuden. MIT:n kasvatit uskovat tuotteensa vähentävän hoitoon liittyviä infektioita.
Pesitkö kädet? Seurantalaite paljastaa totuuden. Se värisee, jos lähestyt potilasta likaisin käsin tai lähdet hänen luotaan käsiä pesemättä. MIT:n kasvatit uskovat tuotteensa vähentävän hoitoon liittyviä infektioita.
Käsien desinfiointi unohtuu sairaalassakin turhan usein, osoittavat tutkimukset. Huono hygienia voi aiheuttaa hoitoon liittyviä infektioita. Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) kasvatit Jonathan Gibs ja Philip Liang ovat kehittäneet General Sensing -nimisessä startup-yrityksessään välineistön, jolla käsihygieniaa voidaan seurata tarkasti. Asiasta kertoo MIT.
Tietoa itselle ja johdolle
Seurantalaite on litteä kortti, joka on käyttäjällään aina mukana. Laite muistuttaa käsien pesusta. Sen avulla voi myös kerätä laajemmin tietoa käsienpesutavoista. Käyttäjä voi seurata omia tottumuksiaan. Hallinto saa järjestelmän avulla kokonaiskuvan ja seurantatietoa hygienian tasosta.
Laitteistoon kuuluvat myös potilaiden lähelle asennettavat tunnistimet, pesuainepulloihin asennettavat tunnistimet ja keskusyksikkö, jonka kautta seurantalaitteiden tiedot kerätään yhteen.
Koirien some ei saavuttanut suosiota
Laitteiston perusteknologia kehitettiin aivan toiseen käyttöön kuin käsien pesun seuraamiseen sairaaloissa. Alun perin teknologiaa käytettiin hienostokoirien sosiaalisen median kehittämiseen. Kaulapantaan kiinnitetyn seurantalaitteen tarkoitus oli antaa omistajalle tietoa koiran lenkkeilytottumuksista ja siitä, keitä muita älykaulapannalla varustettuja koiria oma hauva tapaa. Oman koiran tietoja voisi vertailla muiden koirien tietoihin.
Jonathan Gibs tunnustaa MIT:n uutisen mukaan, että järjestelmää kehitettiin vähän kieli poskessa. Älykaulapantoja alettiin myydä 2008, mutta myynti ei lähtenyt lentoon. Lemmikkien luksustuotteiden markkinat osoittautuivat tässä kohtaa pieniksi.
Laajat seurantamahdollisuudet
Teknologian kehittäjät siirtyivät kokeilemaan laitteiston sopivuutta terveydenhuollossa sen jälkeen, kun tutkija oli ottanut yhteyttä kokeillakseen sen sopivuutta terveydenhuollon henkilöstön seurantaan. Kehittäjät toteavat, ettei terveydenhuoltoa taantuma heilauttele samalla tavoin kuin monia muita aloja.
Laitteistoa testattiin ensin tutkimuskäytössä Hongkongissa ja tulokset julkaistiin BMC Infectious Diseases -lehdessä. Tutkimuksessa todettiin, että laitteisto soveltuu WHO:n käsienpesuohjeiston noudattamisen seuraamiseen.
Myöhemmin järjestelmää on testattu eri puolilla maailmaa: Yhdysvalloissa, Euroopassa, Saudi-Arabiassa, Bahrainissa ja Qatarissa. Kehittäjien mukaan laitteisto soveltuu käsienpesun lisäksi muuhunkin terveydenhuollon henkilökunnan ja potilaiden seurantaan. Sen avulla voi saada esimerkiksi selville, kuinka kauan henkilökunta potilaan vierellä viettää tai kuinka kauan erilaiset toimenpiteet vievät aikaa.
Kehittäjien suunnitelmissa teknologiaa voisi käyttää vaikkapa yllättävissä tilanteissa sen selvittämiseen, onko sairaalassa vapaita käsiä yllättävissä tilanteissa.
– Tällä hetkellä sairaalassa pitää soitella ympäriinsä, jos jollain osastolla tarvitaan ylimääräistä henkilökuntaa. Seurantalaitteen avulla voisi saada heti selville, keitä on vapaana, Jonathan Gibs suunnittelee.
Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia