Ajan­kohtai­sta

Kokemusasiantuntija Annie Hopper: "Ympäristöherkkyydestä voi päästä eroon"

Kanadalainen Hopper työskenteli vuonna 2004 hierojana ja kouluttajana omassa yrityksessään, kun päänsärky, nivelsäryt ja unettomuus alkoivat.

Jaana Ahlblad
Kuvituskuva 1

Pian Annie Hopper herkistyi kemikaaleille. Lopulta kaikki kemikaalit, kuten pyykinpesuaine, tuoksuivat myrkyltä ja keho myös reagoi, kuin kyseessä olisi ollut myrkky. Tuli hengitysvaikeuksia ja kouristuksia, "aivosumua" ja kognition vaikeuksia.

Hopper kiersi terveydenhuollon ammattilaiselta toiselle ja kokeili runsaasti erilaisia vaihtoehtohoitoja. Hän koki elämänsä olevan pelkkää selviytymistä. Hopper eristäytyi kotiinsa, kunnes hänelle kehittyi sähköherkkyys ja edessä oli muutto asuntolaivaan. Hopper ymmärsi viettävänsä lopun elämäänsä eristyksissä, jos ei saisi itse autettua itseään. Alkoi tutustuminen aivoihin ja aivotutkimukseen, jonka kuluessa Hopper tuli tulokseen, että hänen aivojensa hälytysjärjestelmässä oli häiriö: limbinen järjestelmä toimi liian aktiivisesti ja liian herkästi ja lähetti viestiä ympärillä olevista uhkista, joiden takia hänen elimistönsä oli jatkuvasti "pakene tai taistele" -tilassa.

Hopper perehtyi erilaisiin ajattelun työkaluihin ja valmennusmenetelmiin, joista poimi omaan tilanteeseensa sopivimmat. Hopper toipui ja kehitti kokemustensa pohjalta Dynamic Neural Retraining System (DNRS) -harjoitusmenetelmän, joka perustuu ajatukseen aivojen muokkautuvuudesta. Menetelmän tavoitteena on korjata limbisen järjestelmän häiriötila auttamalla hermoverkkoja kytkeytymään uudella tavalla. Lääkkeetön menetelmä sisältää muun muassa NLP:tä (neuro-linguistic programming), mielikuvaharjoittelua ja asteittain etenevää altistamisharjoittelua. Ohjelma kestää puoli vuotta, harjoitteita tehdään tunti päivittäin. Ohjelmassa ei keskitytä oireiden poistamiseen.

Hopperin mukaan tuhannet ihmiset ovat parantuneet ohjelman avulla muun muassa monikemikaaliherkkyydestä, fibromyalgiasta, sähköherkkyydestä, POTS:sta (posturaalinen ortostaattinen takykardiaoireyhtymä) ja kroonisesta väsymysoireyhtymästä. Tällaisia paranemiskertomuksia Hopper on kuullut parhaillaan myös Suomen-matkallaan.

Annie Hopper painottaa, että kyseiset sairaudet eivät ole keksittyjä eivätkä psyykkisiä sairauksia, vaan fyysiset oireet ovat todellisia.

– Näkemykseni mukaan kyseessä on ympäristötekijän aiheuttama trauma aivoissa. Perinteinen psykoterapia ei mielestäni auta, kun aivot ovat traumassa eikä asiaa voi siirtää menneeseen käsiteltäväksi. Myöskään pelosta ja ahdistuksesta puhuminen ei auta limbisen järjestelmän häiriössä, vaan tarvitaan erilaista näkökulmaa. Painotan, että en ole lääkäri tai tutkija, mutta tällä menetelmällä autoin itseäni.

"Nyt on kuunneltava kokemusasiantuntijoita"

Ylilääkäri Markku Sainio Työterveyslaitokselta tuntee DNRS-menetelmän ja pitää sitä erittäin lupaavana lähestymistapana toiminnallisista häiriöistä kärsivien potilaiden hoitoon.

Lue myös

– Kokemusasiantuntija pystyy selvästi koskettamaan sairastuneissa sitä kohtaa, mitä me lääkärit emme ole pystyneet. Potilas voi tehdä itse paljon terveydentilansa kohentamiseksi ja lääkärien täytyy tukea sitä. Siihen ei riitä pelkkä sairauksien poissulkeminen. Nykyisellä tyylillä meillä on laihat tulokset tässä potilasryhmässä, neurologian erikoislääkäri Sainio toteaa.

– Skannaamme nyt maailmalta, miten ympäristöherkkyyttä ja toiminnallisia häiriöitä pitäisi hoitaa Suomessa, ja mietimme, miten tämä pitäisi jatkossa järjestää sote-alueilla. Tämä on vaikea alue eikä konfrontaatiolta näytä voivan välttyä. Kehitymme ja kehitämme keinoja, sillä tavoitteemme on ihmisten paraneminen.

DNRS-menetelmää tutkitaan parhaillaan Kanadassa Calgaryn ja McMasterin yliopistoissa.

Kuva: Jaana Ahlblad

Kuvateksti: – Ympäristöherkät ihmiset tarvitsevat kokemuksen, että he tulevat kuulluiksi ja että heidän sairautensa otetaan todesta. DNRS-menetelmä näyttää tien ulospääsyyn, mutta ihmisten pitää työskennellä motivoituneesti toipuakseen, menetelmän kehittänyt Annie Hopper sanoo. Hopper kärsi monikemikaaliherkkyydestä, fibromyalgiasta ja sähköherkkyydestä vuosien ajan. Hän on myynyt kehittämäänsä menetelmää kymmenen vuoden ajan. (Kuvateksti lisätty 10.5. klo 9.09.)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030