Kolmekymppiset viimeistelevät vartaloaan dopingaineilla
Yhä useammin anabolisten steroidien käyttäjä on kuntoileva kolmekymppinen kaupunkilainen. Dopingaineiden käyttö yhdistyy 24/7-elämäntapaan liittyvään täydellisyyden tavoitteluun. Lääkärin tulisi muistaa dopingin mahdollisuus, jos hyväkuntoinen potilas valittaa epämääräisiä oireita.
Viime vuonna valmistuneen kyselytutkimuksen mukaan dopingaineiden käyttö on kuntoilijoiden keskuudessa paljon yleisempää kuin kilpa- ja huippu-urheilussa. Jopa kaksi prosenttia kuntosaleilla aktiivisesti harjoittelevista käyttää lihasmassaa kasvattavia anabolisia steroideja.
Tyypillinen dopingaineiden käyttäjä ei enää ole tunkkaisessa kuntokellarissa massiivisilla käsipainoilla harjoitteleva voimanostaja tai kehonrakentaja, vaan kolmissakymmenissä oleva kaupunkilaismies tai -nainen, jolla on korostuneen keskiluokkainen elämäntapa.
Tavoitteena Madonnan vartalo
- Puhutaan 24/7-elämäntavasta, jonka tavoitteena on tehokkuus niin työssä kuin vapaa-aikana, kellon ympäri. Ihanteena on usein "music video body", josta on esimerkkinä viihdetähti Madonna, sanoo VTM
Tuuli Salospohja
. Hän on selvittänyt dopingin käyttöä kuntoilussa Elämä On Parasta Huumetta ry:n Nuoret, liikunta ja doping -projektiin liittyvänä taustaselvityksenä.Salospohjan mukaan dopingaineita käyttävät kuntoilijat ovat varsin säntillisiä harjoittelijoita; salilla käydään säännöllisesti 3-4 kertaa viikossa. Kiellettyjen dopingaineiden lisäksi samat ihmiset käyttävät usein runsaitakin määriä proteiini- ja kreatiinipitoisia lisäravinteita, joiden tarkoituksena on kasvattaa lihaksia ja nopeuttaa palautumista harjoituksesta.
- Motiivina on narsistinen halu saada näyttävät lihakset ja voimaa, ja saavuttaa nopeammin näkyviä tuloksia. Tähän yhdistyy osalla käyttäjistä korostunut Kaikki mulle heti nyt -elämäntyyli, johon kuuluu jopa piristävien päihteiden, kuten amfetamiinin, ekstaasin ja kokaiinin, käyttö.
Käyttöneuvoja etsitään internetistä
Anabolisten steroidien lisäksi useat tuhannet käyttävät kuntoiluharrastuksensa tehostamiseen efedriiniä, jolla on piristävä ja keuhkoputkia avaava vaikutus, tai klenbuterolia, jolla on samanlaisia vaikutuksia kuin anabolisilla steroideilla. Kaikki nämä aineet ovat kilpaurheilussa kiellettyjen aineiden listalla.
Varsinaisia dopingaineita hankitaan salilla muilta käyttäjiltä, tuodaan ulkomailta tai tilataan internetin kautta. Aineiden alkuperästä ja puhtaudesta ei useinkaan ole mitään tietoa, käyttöannostelu jää salikaverin neuvojen varaan ja sivuvaikutuksia vähätellään.
Suomessa asiallista tietoa dopingin kuntoilukäytön vaikutuksista ja haitoista ei vielä ole tarjolla, Elämä On Parasta Huumetta -yhdistyksen ylläpitämiä www.pumppaa.fi -sivuja lukuun ottamatta. Yli 40 % Salospohjan tekemään taustakyselyyn vastanneista toivoi tietoa välittävää foorumia. Muissa Pohjoismaissa tietoa on tarjolla asiantuntijoiden valvomilla nettisivuilla.
- Internet onkin ainoa järkevä paikka, missä dopingaineita ja niiden käytön riskejä koskevaa tietoa pitää olla. Sieltä nuoret etsivät muutenkin tietonsa, sanoo Helsingin yliopiston farmakologian laitoksen professori Ilari Paakkari.
Lääkärin on vaikea havaita käyttöä
Urheilulääkäri
Tapio Kallion
mielestä lääkärin kellojen pitäisi soida, mikäli potilaan oireet viittaavat dopingaineiden sivuvaikutuksiin. Aineiden käyttöä on kuitenkin vaikea havaita, jos kyseessä ei ole varsinainen bodari. Joskus tosin saattaa iholla näkyä strioja, kun alapuolinen lihaskudos on kasvanut hyvin nopeasti.- Jos hyvin timmissä kunnossa oleva potilas valittaa epämääräisiä oireita, häneltä kannattaa suoraan kysyä kuntosaliharjoittelusta ja lihasmassaa kasvattavien aineiden käytöstä. Usein potilaalle on huojentavaa kertoa niistä, ja oireiden syykin selviää.
- Käyttö on nykyajan ilmiö: kun treenaaminen ei riitä, lisätään annosta. Siinä suhteessa olemme kylläkin noin 15 vuotta jäljessä Yhdysvalloista ja 10 vuotta jäljessä Ruotsista. Mitä suurempi annos sitä suurempi on riskikin. Sikäli huolestuttavaa, että kukaan ei tiedä näiden aineiden pitkäaikaisvaikutuksista esim. sydänlihakseen ja verenkiertoelimistöön, pohtii Kallio.
Dopingaineiden sivuvaikutukset voivat olla vakavia. Anaboliset steroidit voivat sekoittaa sukupuolihormonien toimintaa ja estää pituuskasvua, aiheuttaa masentuneisuutta ja väkivaltaisuutta sekä häiritä mm. sydämen ja maksan toimintaa. Kaiken kaikkiaan anabolisten steroidien käyttäjällä on 4,6-kertainen ennenaikaisen kuoleman riski muihin verrattuna.
Steroideja käytetään valtavina annoksina
- On tyypillistä, että lääkkeelliseen käyttöön verrattuna anabolisia steroideja käytetään kuurin aikana valtavina, ajoittain jopa 10-100-kertaisina annoksina. Moninkertaisen annoksen sivuvaikutukset voivat olla arvaamattomia ja hyvin vahingollisia, sanoo Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n lääketieteellinen johtaja ja Kansanterveyslaitoksen huumelaboratorion johtaja
Timo Seppälä
.Vaikka nämä vaikutukset olisivat tiedossa, ei ole varmaa että tieto menee perille käyttäjille. Seppälän mukaan moralisointi ei tässä asiassa auta.
- Lääkäri voi tunnistaa dopingaineita runsaasti käyttävän miehistävistä piirteistä ja akneihosta, miehillä erityisesti gynekomastiasta ja naisilla miesmäisestä karvoituksesta, luettelee Seppälä.
Lääkärin on selvitettävä, ovatko oireet peräisin sairaudesta vai aineista, joiden käytöstä potilas ei välttämättä halua kertoa. Tämä teettää paljon tutkimuksia oikean syyn selvittämiseksi.
- Usein potilas kokee, että tietää itse enemmän dopingaineiden annostelusta ja vaikutuksista kuin lääkäri, eikä halua luottaa lääkärin ammattitaitoon terveyden asiantuntijana.
Dopingaineita naamioidaan omiksi lääkkeiksi
Yksityishenkilön ulkomailta hankkimia, välitykseen tai myyntiin tarkoitettuja dopingaineita naamioidaan epäasiallisilla resepteillä usein matkustajan henkilökohtaisiksi lääkkeiksi.
Dopingaineiden maahantuontia yritetään estää henkilökohtaisten lääkkeiden maahantuontia koskevilla rajoituksilla. Maahantuotavan valmisteen on oltava hankintamaassa laillinen, se on pitänyt hankkia laillisesta paikasta ja laillisella tavalla, esimerkiksi reseptilääkkeet asianmukaisella reseptillä. Myös tuontimääriä rajoitetaan. Rajoitukset koskevat myös lääkkeiden nettikauppaa.
- Tulli saattaa takavarikoida kerralla kymmeniä tuhansia tabletteja tai ampulleja, mikä kertoo laajamittaisesta ja järjestäytyneestä toiminnasta, sanoo yliproviisori
Sami Paaskoski
Lääkelaitoksesta.Lääkelaitos onkin esittänyt, että dopingaineiksi luokiteltavien lääkkeiden maahantuonti kiellettäisiin yksityishenkilöiltä.
Internetin kautta arvioidaan hankittavan vain pieni osa dopingaineista.
- Tavallisten kuntosaliharjoittelijoiden yleisimmin käyttämiä dopingaineita ovat erilaiset anaboliset steroidit, niiden ikäviä vaikutuksia kompensoimaan käytetty tamoksifeeni ja efedriini, sanoo Paaskoski.
Hyvin yleinen on myös Suomessa pelkästään eläinlääkkeenä myytävä klenbuteroli. Pimeillä markkinoilla leviää eniten anabolisia steroideja.
Dopingkäyttöön tarkoitetuille aineille on Paaskosken mukaan tyypillistä, että ulkomaisessa reseptissä määrätyt annokset ovat moninkertaisia asianmukaiseen käyttötarkoitukseen verrattuna.
Aineiden todellinen lääketieteellinen käyttö on rajattua: reseptilääkkeinä niitä määrätään yleensä pitkäaikaiseen käyttöön ja suhteellisen pienelle potilasmäärälle. Esimerkiksi kasvuhormonia käyttää Suomessa lääkinnällisesti noin 900 potilasta, testosteronia noin 3 300 potilasta.
Antidoping-tietoa Pohjoismaisilla nettisivuilla:
Ruotsi: www.dopingjouren.se
Tanska: http://undervisning. antidoping.dk
Norja: www.dopingtelefonen.no