Ajan­kohtai­sta

Korona muutti korkeakoulutettujen työn kuormittavuutta

Työn kognitiivinen kuormitus väheni erityisesti niillä, jotka tekivät enemmän etätöitä kuin aikaisemmin.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Panthermedia

Osalla työn kuormitus on kasvanut merkittävästi, kun toisilla koronatilanne on johtanut lomautuksiin ja työttömyyteen, kertoo Akava Worksin selvitys.

Työn kognitiivinen kuormitus väheni erityisesti niillä korkeakoulutetuilla asiantuntijoilla, jotka tekivät enemmän etätöitä kuin aikaisemmin.

Etätyön myönteiset seuraukset eivät ilmene kaikilla aloilla. Esimerkiksi opetusalalla korostui kognitiivisen kuormituksen, kuten kiireen ja häiritsevien keskeytysten, kasvu. Sote-alalla kasvoi työn fyysinen kuormitus. Uudet työnteon tavat yleistyivät kaikilla toimialoilla, mutta erityisesti teknologiateollisuudessa ja tietotekniikan palvelualalla.

Lue myös

– Sote-alaa koskevat tulokset kertovat, että hoito- ja asiakastyö on koronan takia kuormittavampaa. Muun muassa suojavarusteiden käyttö lisäsi työn fyysistä kuormittavuutta. Lisäksi alalla työskentelevillä oli vakavaa huolta tartunnasta. Työsuojelun tarve korostuu näissä oloissa, toteaa Suomen Fysioterapeuttien puheenjohtaja Tiina Mäkinen tiedotteessa.

Selvitys pohjautuu laajaan kyselyyn, johon vastasi 14 400 akavalaista eri aloilta. Se on ensimmäinen laaja korkeakoulutetuille asiantuntijoille suunnattu kysely, jossa selvitetään koronan vaikutuksia työelämään.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030