1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Koronan brittivarianttien etsintää laajennetaan koko maahan
Ajan­kohtai­sta

Koronan brittivarianttien etsintää laajennetaan koko maahan

THL ottamassa käyttöön PCR-testin, joka antaa alustavan vastauksen variantista.

Koronan brittivarianttien etsintää laajennetaan koko maahan Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Koronaviruksen uuden brittimuunnoksen etsintää tiivistetään Suomessa ja sekvensointi laajenee koko maan näytteisiin.

Tällä hetkellä sekvensoitavaksi lähetetään kaikki rajoilla testatut koronapositiiviset näytteet. Lisäksi sekvensoidaan satunnaisotoksella valikoituja positiivisia koronanäytteitä ja laitosryppäiden näytteitä.

– Olemme pyytäneet, että meille lähetettäisiin sekvensoitavaksi näytteitä laitosryppäistä, joissa on havaittu erityisen nopeaa leviämistä. Lisäksi olemme ohjeistaneet, että kaikista laboratorioista lähetettäisiin viisi satunnaista positiivista koronanäytettä viikossa, jotta saamme kuvan siitä, millaisia kantoja Suomessa kiertää, kertoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Koronavirusnäytteitä on Suomessa sekvensoitu vuoden päivät, mutta viime joulukuun alkuun saakka se oli keskittynyt HUS-alueelle ja työ tehtiin Helsingin yliopiston ja HUSlabin yhteistyönä. Joulukuussa THL on ryhtynyt sekvensoimaan muun Suomen näytteitä. Sekvensointia ovat Savolainen-Kopran mukaan aloittamassa myös Turun yliopiston kliinisen mikrobiologian laboratorio ja Fimlab Tampereella.

– Nyt kun tätä tehdään useammassa paikassa, päästään varmasti kasvattamaan määriä, Savolainen-Kopra uskoo.

THL:ssä on viime viikolla otettu käyttöön koronaviruksen s-geeniin kohdistuva PCR-testi, jolla voidaan saada alustava tieto siitä, onko positiivisessa koronanäytteessä kyse variantista. Myös HUSlabiin on tulossa käyttöön samanlainen testi. Tulos varmistetaan sekvensoinnilla.

Kainuu on odottanut tietoa variantista jo viikon

Kajaanissa odotetaan mahdollisesti tälle päivää tietoa THL:stä siitä, onko ärhäkästi kuntoutuskodissa levinneiden koronatartuntojen syynä viruksen brittivariantti.

Kainuun soten pandemiapäällikkö, infektiolääkäri Olli-Pekka Koukkarin mukaan tartunnat levisivät kuntoutuskodin asukkaiden ja henkilökunnan keskuudessa poikkeuksellisella tavalla. Tämä on saanut epäilemään virusmuunnoksen mahdollisuutta.

Lue myös

– Ensimmäinen henkilö todettiin sairastuneeksi uudenvuodenpäivänä ja toinen osuma löytyi, kun kaikki asukkaat seulottiin. Sairastuneet eristettiin muista, ja henkilökunta on käyttänyt maskia. Tästä huolimatta kaksitoista viidestätoista asukkaasta on sairastunut, lisäksi kahdeksan henkilökunnan jäsentä ja muutama perheenjäsen, Koukkari kertoo.

Ensimmäinen tartunta kuntoutuskotiin tuli omaisvierailun yhteydessä ja sen jäljet johtavat Oulun kautta pääkaupunkiseudulle.

Sekvensoinnin tuloksia on Kajaanissa nyt odotettu viikon päivät. Helpommin tarttuvan brittivariantin yhteydessä sairastuneiden ja altistuneiden karanteeni on 14 vuorokauden mittainen, kun se muuten on kymmenen vuorokautta.

Koukkari huomauttaa, että vastauksia sekvensointeihin tarvittaisiin nopeammin tai muuten pelkän brittivarianttiepäilyn takia joudutaan määräämään kahden viikon karanteeni.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Pääkirjoitus
Lääkärin etiikka -kirja uudistui

Kirja julkistetaan lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille suunnatussa webinaarissa, sanovat Kati Myllymäki ja Mervi Kattelus.

Tieteessä
Kaksi reumalääkettä kortisonihoidon lisänä vähensivät koronakuolleisuutta

Tosilitsumabi ja sarilumabi vähentävät kortisonihoidon kanssa käytettyinä tehohoidossa olevien koronapotilaiden kuolleisuutta.

Näkökulma
Kaksosraskauden osakeskeytys synnyttää eettisiä pulmia

Jos kaksossikiöt ovat terveitä ja lapsia halutaan vain yksi, onko toisen abortointi oikein?

Kolumni
Olisiko teillä hetki aikaa puhua rakkaudesta?

Aivomme nauttivat yllätyksellisyydestä, kirjoittaa Anu Wartiovaara.

Ajassa
THL:n koronaseurannan avointa dataa ladattu yli 16 miljoonaa kertaa

Avoin data mahdollistaa uudet tietoon pohjautuvat ideat ja sovellukset.

Tiedepääkirjoitus
Laboratoriotutkimusten käyttö vaatii harkintaa

Tutkimuksia punnitaan niiden tuottaman lisäarvon perusteella, kirjoittavat Helena Liira ja Maija Lappalainen.