1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Koronarajoitusten vaikutus lääketieteen koulutukseen minimoitava
Ajan­kohtai­sta

Koronarajoitusten vaikutus lääketieteen koulutukseen minimoitava

Rajoitustoimet on varsinkin kliinisessä opetuksessa kohdistettava vain sairastuneisiin ja altistuneiksi todettuihin opiskelijoihin, toteavat Medisiinariliitto, NLY ja Lääkäriliitto kannanotossaan.

Koronarajoitusten vaikutus lääketieteen koulutukseen minimoitava Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Medisiinariliitto, Nuorten Lääkärien Yhdistys ja Lääkäriliitto ottavat kantaa lääketieteen opiskelun rajoituksiin koronan vuoksi.

– Olemme seuranneet huolestuneina ensimmäisten opiskelijoilla todettujen koronavirustartuntojen vaikutusta lääketieteen koulutuksen järjestämiseen, järjestöjen puheenjohtajien allekirjoittamassa kannanotossa todetaan.

– Tartuntoja seuranneet karanteeni- ja etäopetuspäätökset ovat koskeneet esimerkiksi koko lääketieteellisen opetuksen järjestämistä, ja seurauksena on ollut satojen lääketieteen opiskelijoiden siirtyminen väliaikaisesti etäopetukseen.

Kliininen opetus on yksi koulutussairaalan tärkeistä tehtävistä ja lääketieteen koulutuksen kivijalka. Sitä ei voida kevyin perustein jättää opiskelijalle tarjoamatta, allekirjoittajat muistuttavat.

Perustellut toimet potilaiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan suojelemiseksi ovat tärkeitä, mutta liian tiukkoja ja laajoja rajoituksia tulee välttää.

Lue myös

On todennäköistä, että tartuntoja tullaan toteamaan kaikissa tiedekunnissa. Lisäksi on hyvinkin mahdollista, että opetuksen rajoitustoimiin joudutaan turvautumaan useaan kertaan myös samassa yliopistossa, kannanotossa todetaan.

Siksi rajoitustoimet on varsinkin kliinisessä opetuksessa kohdistettava vain sairastuneisiin ja altistuneisiin opiskelijoihin – ei koko kurssiin tai tiedekuntaan.

– Opetuksen on jatkuttava laadukkaana myös poikkeuksellisina aikoina – potilaiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan terveydestä ja turvallisuudesta huolehtien.

Kirjoittajat
Suvi Sariola

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.