Ajan­kohtai­sta

Koronarokote jaetaan aluksi terveydenhuoltoon

Rokotteita annetaan ensin kolmelle kohderyhmälle.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

THL:n asettama Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä arvioi tulevien koronarokotusten kohderyhmiä ja aikataulua tiistaina.

Ryhmä suosittelee, että rokotetta jaetaan ensin kolmelle kohderyhmälle. Ne ovat koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä hoivakotien henkilöstö, ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalla koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Myös näiden ryhmien sisällä tulee arvioida rokotusjärjestystä, mutta se voidaan tehdä vasta, kun rokotteiden suojatehosta ja turvallisuudesta on tarkempia tietoja.

Asiantuntijaryhmän suositus perustuu lääketieteellisen riskinarvioon. Tieto sairastumisen riskistä yhdistetään tietoon siitä, missä määrin rokotukset vähentäisivät kohderyhmässä vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä.

Lue myös

– On todennäköistä, että koronapotilaita hoitavalle henkilöstölle tarjotaan rokotetta ensimmäisten joukossa. Yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset pysyvät terveinä ja pystyvät epidemian jatkuessa ylläpitämään terveydenhuollon toimintaa, toteaa ryhmän puheenjohtaja, professori Ville Peltola tiedotteessa.

Kun rokoteannoksia saadaan maahan riittävästi, rokotetta tarjotaan koko väestölle. Koko väestön rokotusaikataulu ja järjestys tarkentuvat myöhemmin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030