1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Koronarokote jaetaan aluksi terveydenhuoltoon
Ajan­kohtai­sta

Koronarokote jaetaan aluksi terveydenhuoltoon

Rokotteita annetaan ensin kolmelle kohderyhmälle.

Koronarokote jaetaan aluksi terveydenhuoltoon Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

THL:n asettama Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä arvioi tulevien koronarokotusten kohderyhmiä ja aikataulua tiistaina.

Ryhmä suosittelee, että rokotetta jaetaan ensin kolmelle kohderyhmälle. Ne ovat koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä hoivakotien henkilöstö, ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalla koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Myös näiden ryhmien sisällä tulee arvioida rokotusjärjestystä, mutta se voidaan tehdä vasta, kun rokotteiden suojatehosta ja turvallisuudesta on tarkempia tietoja.

Asiantuntijaryhmän suositus perustuu lääketieteellisen riskinarvioon. Tieto sairastumisen riskistä yhdistetään tietoon siitä, missä määrin rokotukset vähentäisivät kohderyhmässä vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä.

Lue myös

– On todennäköistä, että koronapotilaita hoitavalle henkilöstölle tarjotaan rokotetta ensimmäisten joukossa. Yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset pysyvät terveinä ja pystyvät epidemian jatkuessa ylläpitämään terveydenhuollon toimintaa, toteaa ryhmän puheenjohtaja, professori Ville Peltola tiedotteessa.

Kun rokoteannoksia saadaan maahan riittävästi, rokotetta tarjotaan koko väestölle. Koko väestön rokotusaikataulu ja järjestys tarkentuvat myöhemmin.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Ammatillinen itsetunto vahvistui

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä alkoi syyskuussa nuorten lääkäreiden ­mentorointipilotti, jonka tavoitteena on kasvattaa ­lääkärien hyvinvointia työssä ja muussa elämässä.

Ajassa
Säätiön avustuksella kolme uutta lääketieteen professuuria

Professoreiksi vuosiksi 2021–25 on nimitetty Outi Mäkitie, Paulina Salminen ja Sara Wickström.

Liitossa
Rekisteritutkijan hautajaiset?

Nyt on tapahtunut jotain, mikä ei ole edistänyt suomalaisen tutkimuksen mahdollisuuksia maailmalla.

Tieteessä
Suu ja hampaat jäävät lääkärikoulutuksessa sivuun

Suun terveys on tärkeä myös kroonisten sairauksien hallinnassa.

Tieteessä
Levinnyt borrelioosi osoittautui muuksi sairaudeksi puolella potilaista

Osa potilaista sai uuden diagnoosin, osalla oireet olivat peräisin aiemmin diagnosoidusta muusta sairaudesta, osoitti tutkimus.

Ajassa
Unettomuus lisää synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä

Väitöstutkijan mukaan odottavien äitien unettomuusoireita kannattaisi seuloa, jotta masennuksen riskissä olevat tunnistettaisiin nykyistä aiemmin.