Ajan­kohtai­sta

Koronatiedot ovat saavuttaneet maahan muuttaneet hyvin

Valtaosa THL:n tutkimukseen vastanneista maahan muuttaneista kertoo saaneensa koronaviruksesta riittävästi tietoa.

Suvi Sariola
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Selkeä enemmistö maahan muuttaneista (94 prosenttia) kertoo saaneensa riittävästi tietoa koronaviruksesta ja infektion leviämistä estävistä toimista, osoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttama MigCOVID-tutkimus.

Niistä maahan muuttaneista, joiden suomen tai ruotsin kielen taito oli erinomainen, riittävästi tietoa ilmoitti saaneensa 97 prosenttia.

Vastaajista, joiden suomen tai ruotsin taito oli keskitasoinen, riittävästi tietoa katsoi saaneensa 92 prosenttia. Kielitaidoltaan korkeintaan aloittelijoista riittävästi tietoa ilmoitti saaneensa 91 prosenttia.

Koronaepidemian vaikutukset ulkomailla syntyneiden hyvinvointiin -tutkimus toteutettiin kyselynä väestörekisteristä satunnaisesti valituille ulkomailla syntyneille henkilöille.

Kyselyyn vastasi 3 668 henkilöä, jotka olivat 20–60-vuotiaita. Osallistumisaktiivisuus oli 60 prosenttia.

Maahan muuttaneiden vastauksia verrattiin koko väestön vastauksiin FinTerveys 2017 -seurantatutkimuksessa. Siihen osallistui 3 490 henkilöä, ja osallistumisaktiivisuus oli 51 prosenttia.

Lähes kaikki kotona flunssaoireisina

Lähes kaikki vastaajat kertoivat pysyvänsä kotona flunssaoireisina ja noudattavansa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

Suurin osa myös noudatti turvavälejä ja vältti kättelyä, maahan muuttaneet kuitenkin hieman harvemmin kuin koko väestö.

Kasvomaskia kertoi käyttävänsä vapaa-ajallaan 81 prosenttia maahan muuttaneista ja 85 prosenttia koko väestöstä. Maahan muuttaneista 85 prosenttia on välttänyt matkustamista ulkomaille, koko väestöstä 96 prosenttia.

Maahan muuttaneiden tiedetään kuitenkin olevan yliedustettuina koronatartunnan saaneissa.

Lue myös

– Monella heistä on työhön liittyviä tekijöitä, jotka lisäävät tartuntariskiä. Myös erilaiset muut tekijät, kuten alhaisempi koulutus ja tulot sekä ahtaampi asuminen, voivat lisätä tartuntariskiä, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Natalia Skogberg tiedotteessa.

Työssä tai harjoittelussa oli 75 prosenttia tutkimukseen osallistuneista maahan muuttaneista ja 78 prosenttia koko väestöstä. Työoloja koskevat tarkemmat tiedot ovat saatavilla vain maahan muuttaneista.

Työssä tai harjoittelussa olevista maahan muuttaneista 30 prosenttia kertoi pystyvänsä tekemään etätyötä. Vain 56 prosenttia pystyi halutessaan pitämään 1–2 metrin etäisyyden muihin ihmisiin. Naisista noin neljäsosa työskenteli terveydenhuollossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030