Ajan­kohtai­sta

Koronavilkkuun on tehty 41 ilmoitusta tartunnasta

Sovellus on ladattu lähes 1,8 miljoonaa kertaa.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Minna Pihlava

Koronavilkun käyttäjät ovat syöttäneet sovellukseen tähän mennessä 41 avauskoodia, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Se tarkoittaa, että sovelluksen käyttäjien joukossa on 41 ihmistä, jotka ovat saaneet tartunnan ja syöttäneet terveydenhuollosta saamansa avauskoodin sovellukseensa.

Koronavilkku on ladattu tähän mennessä lähes 1,8 miljoonaa kertaa. Se tuli sovelluskauppoihin viikko sitten.

Siitä ei ole tietoa, kuinka monelle altistusilmoitus on lähtenyt. Tieto kohtaamisista on vain käyttäjän puhelimessa.

Koronavilkun käyttäjä saa ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, jos hän on oleskellut noin 2 metrin etäisyydellä sairastuneesta noin 15 minuutin ajan. Etäisyydet ja aikamäärät kuitenkin vaihtelevat. Esimerkiksi kauempana ollessa altistumisaika kasvaa. Myös sairastuneen tartuttavuus on huomioitu.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan koronaan sairastunut on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa. Tämä on huomioitu sovelluksessa niin, että terveydenhuollon ammattilainen tallentaa tiedon oireiden ilmaantumispäivästä avauskoodin yhteyteen, kertoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho tiedotteessa.

Lue myös

Altistuneen pitää välttää tapaamisia

Jos saa altistumisilmoituksen, THL kehottaa tarkkailemaan oireita kahden viikon ajan ja hakeutumaan koronatestiin, jos saa yhdenkin oireen.

Lisäksi pitää välttää tapaamisia, julkisia paikkoja ja liikennevälineitä.

Jos välttely ei ole mahdollista, THL kehottaa pitämään muihin ihmisiin etäisyyttä kaksi metriä. Jos sekään ei ole mahdollista, suositus on käyttää kasvomaskia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030