1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Koronavirus ei näytä tarttuvan sikiöön
Ajan­kohtai­sta

Koronavirus ei näytä tarttuvan sikiöön

Raskaana olevat naiset eivät tämän hetkisen tiedon mukaan ole muita alttiimpia koronavirustartunnalle.

Koronavirus ei näytä tarttuvan sikiöön Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Miten uusi koronavirus (COVID-19) vaikuttaa raskaana oleviin naisiin ja syntymättömiin lapsiin? Virus on kiertänyt sen verran lyhyen aikaa, tietoa raskaana olevista ei vielä ole kertynyt laajasti. Tähänastisten tietojen mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, etteivät raskaana olevat naiset ole erityisen alttiita sairastumaan uuteen koronavirukseen. Muitakin hyviä uutisia on. COVID-19 ei näytä tarttuvan äidin kautta sikiöön. Niinpä myöskään viruksen aiheuttamia sikiövaurioita ei ole havaittu.

Yksikään raskaana oleva nainen ei ole kuollut koronavirukseen.

Virusta ei ole löytynyt istukasta, napanuoran verestä, lapsivedestä eikä äidinmaidosta, vaikka äidillä olisi tartunta.

Koronavirukseen sairastuneilla raskaana olevilla naisilla ei ole havaittu olevan suurentunutta keskenmenon riskiä. Joissakin tapauksissa raskaus on päättynyt ennenaikaiseen synnytykseen. Suurimmassa osassa näistä tapauksista synnytys on päätetty käynnistää ennenaikaisesti äidin terveydentilan vuoksi.

Royal College of Obstetricians & Gynaecologists on vastikään julkaissut ohjeistuksen, johon on kerätty tietoa ja toimintatapoja liittyen raskaana olevien koronavirusinfektioon sairastuneiden hoitoon.

Suomessa vastaavaa ei ole, ainakaan vielä, tehty.

– Jokaisella sairaalalla on omat varautumissuunnitelmansa ja ohjeet tarttuvaa tautia sairastavan synnyttäjän hoitoon, toteaa ylilääkäri Kaarin Mäkikallio TYKS:n Naistenklinikalta.

Lue myös

Koronavirus ei vaikuta tarttuvan erityisen helposti synnytyksen aikana. Niinpä äidin koronavirustartunta ei suoraan vaikuta synnytystavan valintaan.

– Päätökset tehdään yksilöllisesti tilanteen ja äidin kunnon mukaan.

Tällä hetkellä infektion ei myöskään katsota estävän imetystä, kun äiti huolehtii hyvästä käsihygieniasta ja käyttää kasvosuojaa. Brittiohjeistuksessa todetaan, että vastasyntyneen vointia on syytä seurata huolellisesti, jos synnyttäjällä on koronavirustartunta.

Mäkikallio painottaa, että uuden koronaviruksen vaikutuksista tiedetään vielä vähän. Tietoa saadaan koko ajan lisää. Niinpä myös ohjeistukset elävät ja niitä päivitetään jatkuvasti.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.