Lehti 38: Ajan­kohtai­sta 38/2008 vsk 63 s. 3076

Korvaushoitoa ei vieläkään saa kaikkialla

Janne Ora

Opiaattiriippuvaisten korvaushoidon saatavuus ei ole juurikaan parantunut, arvioivat päihdelääketieteen asiantuntijat. Alueelliset erot hoidon saatavuudessa ovat yhä suuria. Asetus opiaattiriippuvaisten korvaushoidosta tuli voimaan vuoden alussa.

- Pääkaupunkiseudulla hoidon tarpeen arviointiin on yhä vaikea päästä. Kotkassa, Turussa ja Tampereella tilanne on huomattavasti parempi, sanoo päihdelääketieteen professori emeritus, LKT

Mikko Salaspuro

.

Salaspuro kiittää uudistusta, joka siirtää korvaushoitoa erikoissairaanhoidosta A-klinikoihin ja terveyskeskuksiin. Helmikuun alussa voimaan tullut asetus yhtenäistää korvaushoitojen tilannetta EU-maissa. Käytännön toimia kuitenkin vielä tarvitaan.

- Pääkaupunkiseudulla pitäisi tehdä selkeä päätös, että hoidon aloituksen arviointi siirretään nykyistä paljon alemmas. Yliopistosairaalassa pitäisi hoitaa vain vaikeimmat tapaukset, Salaspuro sanoo.

Uudistuksesta huolimatta Suomessa vain 13 % hoitoa tarvitsevista - noin 1 200 opiaattiriippuvaista - on korvaushoidossa. Monissa EU-maissa, muut Pohjoismaat mukaan lukien, hoitoa saa noin puolet opiaattiriippuvaisista.

- Suomi on edelleen korvaushoitojen kehitysmaa. Tutkimukset osoittavat, että aineiden katukauppa vähentyy merkittävästi vasta, kun noin puolet riippuvaisista on hoidossa.

Kotkassa terveysasemat aloittavat varovasti

Kotkassa terveysasemat alkavat ottaa tuntumaa korvaushoitopotilaisiin vuoden vaihteessa.

- Terveysasemat eivät vielä arvioi korvaushoitojen aloituksia itse. Sen sijaan siirrämme potilaista helpoimmat ja pisimmällä olevat A-klinikoista jatkohoitoon terveyskeskukseen. Etenemme ihan tietoisesti näin maltillisesti, sanoo A-klinikkalääkäri

Jukka-Pekka Visapää

.

Kotkan ja Porvoon A-klinikoissa työskentelevä Visapää on kouluttanut kahden kotkalaisen terveysaseman henkilökuntaa muutokseen.

- Uusi korvaushoitoasetus ei ole aiheuttanut olennaisia muutoksia. Esimerkiksi korvaushoitolääke Suboxonen apteekkitoimitus on toistaiseksi kuollut kirjain, koska Kela ei vielä korvaa lääkettä. Kun lääke saadaan korvattavaksi, voimme siirtää hyvässä hoitotasapainossa olevia potilaita paremmin jatkohoitoon.

Lue myös

Hoidon vaikuttavuutta tutkitaan Kotkassa

Sekä Visapään että Salaspuron mielestä korvaushoitoihin ja opiaattiriippuvaisiin asennoidutaan kaksinaismoralistisesti. Yleisesti korvaushoitoasetusta kiitellään, mutta hiljaa niitä vastustetaan.

- Päätökset ja teot eivät tue kiittäviä puheita, Visapää toteaa.

Lukuisten tutkimusten mukaan korvaushoito tulee yhteiskunnalle viisi kertaa halvemmaksi kuin opiaattiriippuvaisten jättäminen hoidotta.

Visapää näkee, että asennemuutos tapahtuu, kun suomalainen tutkimus valottaa korvaushoidon etuja tarkemmin.

Helsingin yliopiston päihdelääketieteen yksikkö ja Kansanterveyslaitos ovat yhdessä kymenlaakson päihdelääkäreiden kanssa seuranneet korvaushoitopotilaiden ryhmää. Kotkassa hoidettavien 30 potilaan verrokkiryhmänä on ryhmä helsinkiläisiä opiaattiriippuvaisia, jotka eivät ole hoidossa.

Tutkimuksen koko kolmen vuoden materiaali on vielä analysoimatta, mutta jo alustavat tulokset ensimmäiseltä vuodelta osoittavat korvaushoidon tuloksellisuuden.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030