Lehti 14-15: Ajan­kohtai­sta 14-15/2020 vsk 75 s. 875

Kotikoneelta kongressiin

Etäosallistuminen säästää ympäristöä, rahaa ja aikaa.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kuvituskuva 2

Radiologiaan HUS:ssa erikoistuvat lääkärit ovat alkaneet osallistua alan kansainvälisiin kongresseihin etänä.

Aloite tuli HUS Kuvantamisen osastonylilääkärin Nina Lundbomin mukaan erikoistuvilta. Kongressiin matkustaminen voi joillekin olla hankalaa terveyssyistä tai jos ei halua jättää puolisoa yksin pienten lasten kanssa useiksi päiviksi. Moni haluaa vähentää turhia lentokilometrejä ympäristösyistä.

Etäosallistumiset säästävät myös rahaa ja aikaa. Ja kun lento- ja hotellikuluja ei ole, koulutusraha riittää useampaan koulutukseen. Hyöty on siten merkittävä myös koulutuksellisesti.

Radiologia on luonteva ala etäosallistumiseen, koska kuvantamisala hyödyntää tietotekniikkaa ja verkkoa muutenkin arjessaan kiinteästi.

Käytännössä kongressiin osallistuminen tapahtuu omalta kotikoneelta.

Yhdessä katsominen olisi Nina Lundbomin mukaan hyödyllistä koulutuksellisesti, mutta sellaiseen ei hänen mukaansa pystytä varaamaan sopivia tiloja sairaalasta kokopäiväisesti.

Entä tapaamiset? Jäävätkö tutkijakokoontumiset väliin?

– Tätä näkökulmaa on otettu esille, mutta etäosallistuminen koskee koulutuskongresseja, ei tieteellisiä kongresseja. Tiedekongressit ovat asia erikseen.

Moni pääsee mukaan

Etämahdollisuus on innostanut kongressien kuulijoiksi myös sellaisia, jotka eivät ole lähteneet ulkomaille kongresseihin. Etäosallistua voi vaikka päivän kerrallaan.

Esimerkiksi viiden päivän kongressiin voi osallistua yksi henkilö kolme päivää ja toinen henkilö kaksi päivää.

Työvoimasyistä ja päivystyksen turvaamiseksi on aiemmin jouduttu rajoittamaan suosituimpien kokousten osallistujamäärää, mutta jakamalla osallistumista jopa kolmasosa on voinut osallistua tärkeimpiin radiologian yleiskongresseihin.

Lue myös

Luentoja on mahdollista katsoa myöhemminkin.

Etäosallistuja saa koulutusvapaata

Osallistujat saavat palkallista koulutusvapaata etäkongressiin. He osoittavat sovitulla tavalla, että ovat katsoneet lähetykset, esimerkiksi vastaamalla nettilomakkeen kautta kysymyksiin tai tekemällä luennosta lyhennelmät professorille.

Niistä saa suoritusmerkinnän, joiden avulla erikoistuvat saavat koulutuspisteet.

Radiologian alan tärkeä kongressi ECR siirrettiin maaliskuussa koronaviruksen vuoksi. Nina Lundbom arvioi, että sähköisen tiedonlevityksen merkitys tulee entisestään korostumaan osaltaan myös koronan vuoksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030