1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kotisohvalta leikkauspöydälle, hop
Ajan­kohtai­sta

Kotisohvalta leikkauspöydälle, hop

Miksi potilas viettäisi leikkausta edeltävän yön sairaalassa keskellä vieraita ihmisiä ja sairaalabakteereja? Ylilääkäri Ulla Keränen romutti vanhan systeemin. Hyvinkäällä on toistaiseksi Suomen ainoa sairaala, jonne kaikki leikkauspotilaat tulevat vasta aamulla.

Kotisohvalta leikkauspöydälle, hop Kuva 1 / 1

Miksi potilas viettäisi leikkausta edeltävän yön sairaalassa keskellä vieraita ihmisiä ja sairaalabakteereja? Ylilääkäri Ulla Keränen romutti vanhan systeemin. Hyvinkäällä on toistaiseksi Suomen ainoa sairaala, jonne kaikki leikkauspotilaat tulevat vasta aamulla.

Lääkäriliiton laatupalkinnolla palkittiin tänä vuonna kaksi erillistä, mutta saman tyyppistä kehityshanketta, jotka säästävät sekä aikaa, vaivaa että rahaa.

- Tuhatta potilasta kohti hoitajat käyttävät vuodessa kaksi kuukautta aikaa pelkkään potilaan kuskaamiseen paikasta toiseen sairaalan sisällä. Mitä ajan, mutta ennen kaikkea ammattitaidon haaskausta! sanoo Hyvinkään sairaalan kirurgian ylilääkäri Ulla Keränen.

Jo reilun vuoden ajan Hyvinkään sairaalan kaikki elektiiviset leikkauspotilaat ovat tulleet leikkaukseen suoraan kotoaan. Sitä ennen he ovat saaneet poliklinikkakäynneillä ja vielä puhelimitse ohjeet, miten toimia ennakkoon kotona ja leikkauspäivänä. Tietyt kriteerit täyttävät monisairaat potilaat käyvät myös niin sanotulla preoperatiivisella anestesiaklinikalla.

- Jokainen potilas tulee ensin uusiin LEIKO-vastaanottotiloihin, joissa on tilat vaatteidenvaihdolle ja omille tavaroille. Sitten hän kävelee omin jaloin leikkaussaliin - toki kunnosta riippuen, kertoo Ulla Keränen.

Potilasta ei ennenkään valmisteltu illalla

Hyvinkää on Suomessa toistaiseksi ainoa sairaala, jossa leikkauksen suuruudesta riippumatta kaikki potilaat tulevat sairaalaan vasta aamulla. Uudistukseen valmistautuessaan Ulla Keränen havaitsi, että suomalaisessa terveydenhuollossa tehdään yhä paljon asioita periaatteella ”meillä on aina tehty näin”. Myös luulo osoittautui yllättävän usein perusteluksi vanhakantaiselle toiminnalle.

Takavuosina potilaat tulivat sairaaloihin epähygieenisistä oloista ja usein väärin tai puutteellisesti lääkittyinä. Nyt he tulevat puhtaasta kodistaan sairaalabakteerien keskelle viettämään lyhyttä ja levotonta yötä sairaalaan.

- Meillä on yleinen luulo, että potilas tapaa leikkausta edeltävänä päivänä osastolla esimerkiksi anestesialääkärin ja mahdollisesti muita häntä hoitavia lääkäreitä, jotka ”valmistelevat” potilasta toimenpiteeseen. Käytännössä näin ei useinkaan tapahdu; lääkärit eivät ehdi tai potilas ei ole paikalla lääkärin käydessä, toteaa Ulla Keränen.

- Terveydenhuollossa usein myös eletään hyvin järjestelmäkeskeisesti ja kuvitellaan meillä ammattilaisilla olevan oikeutus puuttua potilaan elämään järjestelmän nimissä. Mikä oikeus meillä on puuttua esimerkiksi ihmisten omaan aikaan tai itsemääräämisoikeuteen ennen potilaan ”virallista” sairauden toteamista? Keränen pohtii.

Hän huomauttaa, että yksilönvapautta korostavassa ja jokaista dollaria laskevassa amerikkalaisessa terveydenhuollossa ei enää pitkään aikaan ole makuutettu potilaita sairaaloissa ennen leikkausta.

Kotoa tuleva potilas toipuu nopeammin

Kuopion yliopistollisen keskussairaalan nivelkirurgian yksikössä purettiin jopa neljän vuoden pituiset leikkausjonot ennätysajassa hoitotakuun mukaisiksi. Leikkauksia tehdään nykyisin noin tuhat vuodessa.

- Kahden vuoden kokemuksemme on osoittanut, että suoraan kotoa leikkaukseen tuleva potilas toipuu nopeammin, kertoo apulaisylilääkäri Jukka Kettunen KYS:sta.

Ulla Järvi
Kuva: Jukka Uotila

Lue koko artikkeli perjantaina 11.1. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.