Ajan­kohtai­sta

Koulukiusaamisen seuraajilla voi olla enemmän psyykkisiä oireita kuin uhreilla

Kiusaajat ja seuraajat käyttävät myös todennäköisemmin alkoholia ja huumeita kuin kiusatut, toteaa tutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/koulukiusaaminen.jpg

Sanallista tai fyysistä kiusaamista seuraavat koululaiset voivat kärsiä psyykkisistä oireista yhtä paljon tai jopa enemmän kuin itse uhrit, toteaa uusi tutkimus. Kiusaajat ja kiusaamisen seuraajat saattavat myös todennäköisemmin käyttää alkoholia ja huumeita.

– On todettu, että lapsilla ja nuorilla, jotka joutuvat seuraamaan väkivaltaa perheessään tai koulun ulkopuolella, on suurempi mielenterveysongelmien riski kuin lapsilla, jotka eivät kohtaa väkivaltaa. Ei pitäisi olla yllättävää, että väkivalta koulussa aiheuttaa vastaavan riskin, tutkimusjohtaja Ian Rivers kertoo.

Tutkimus julkaistaan School Psychology Quarterly –lehden joulukuun numerossa. Lehteä julkaisee Yhdysvaltain Psykologiyhdistys.

Tutkimus tarkasteli 2002 englantilaista koululaista, jotka olivat 12–16-vuotiaita. Nuoret saivat täyttää listan, jossa lueteltiin erilaisia kiusaamismuotoja. Heiltä kysyttiin myös, kokivatko he psyykkisiä oireita kuten masennusta, ahdistuneisuutta, vihamielisyyttä ja alemmuudentunnetta.

63 prosenttia nuorista kertoi nähneensä koulukiusaamista edellisen yhdeksän viikon aikana. 34 prosenttia oli ollut uhrina ja 20 prosenttia oli kiusannut itse. Noin 28 prosenttia kertoi, ettei ollut millään tavalla osallisena kiusaamisessa. Tytöt raportoivat nähneensä kiusaamista enemmän kuin pojat.

Kiusaamisen seuraajien joukossa raportoitiin enemmän psyykkistä oireilua kuin kiusaajien ja kiusattujen, vaikka seuraajat eivät koskaan olisi joutuneet kiusaamisen uhreiksi. Joutuminen sekä kiusatuksi että kiusaamisen seuraajaksi ennusti merkittävästi mielenterveysongelmien riskiä.

Riversin mukaan kiusaamisen seuraajat saattavat olla huolissaan siitä, että heitäkin tullaan vielä joskus kiusaamaan. Se voi lisätä ahdistuneisuutta. Aiemman tutkimuksen mukaan kiusaamisen seuraajat kokevat syyllisyyttä siitä, että eivät mene kiusatun puolelle, mikä voi myös selittää psyykkistä oireilua.

Asiasta uutisoi EurekAlert.

Miia Soininen
Kuva: Pixmac/Mikael Damkier

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030