Ajan­kohtai­sta

Koululaisten ahdistuneisuus ja yksinäisyys ovat lisääntyneet

Tytöt kokivat ahdistuneisuutta poikia enemmän.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisten kokema ahdistuneisuus ja yksinäisyys yleistyivät selvästi keväällä 2021, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskyselyn ensimmäisistä tuloksista.

Kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta raportoi 19 prosenttia 8. ja 9. luokan oppilaista. Tytöistä 30 prosenttia ja pojista 8 prosenttia koki ahdistuneisuutta. Vuosina 2013–2019 ahdistuneisuutta oli kokenut 16–20 prosenttia tytöistä ja 6 prosenttia pojista.

Kevään kyselyn edellisiä kyselyjä korkeammissa luvuissa näkyy todennäköisesti pandemian vaikutus, arvioi THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä tiedotteessa. Tytöt ovat olleet poikia enemmän huolissaan pandemiasta ja läheisten sairastumisen mahdollisuudesta. Etäopiskelu ja rajoitustoimet ovat vaikuttaneet tyttöihin poikia voimakkaammin.

Myös itsensä yksinäiseksi tuntevien oppilaiden määrä kasvoi. Vuoden 2021 keväällä 16 prosenttia 8.- ja 9.-luokkalaisista tunsi itsensä yksinäisiksi, kun vuosina 2017–2019 näin tunsi 10–11 prosenttia. Tytöt tunsivat yksinäisyyttäkin poikia enemmän: tytöistä 22 prosenttia ja pojista 9 prosenttia.

Nuoret kokivat myös terveytensä aiempaa heikommaksi. Joka neljäs koki terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi, kun vuosina 2006–2019 näin koki vajaa viidennes.

Aalto-Setälän mukaan korona-aika on ollut nuorille raskasta ja siihen on liittynyt paljon epävarmuutta, arjen struktuurien vähenemistä ja yksinoloa. Samalla opiskeluhuoltopalvelut ovat olleet käytössä vain rajoitetusti.

Lue myös

Myös korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyys lisääntyi

Yli puolet korkeakouluissa opiskelevista kertoo yksinäisyyden tunteen lisääntyneen, selviää THL:n korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta 2021.

Yksinäisyys koskettaa etenkin 18–22-vuotiaita naisia, joista jopa kolme neljästä on tuntenut yksinäisyyttä aiempaa enemmän.

– Toiset opiskelijat kokevat etäopiskelun vaikeuttaneen opintoja ja lisänneen yksinäisyyttä. Toiset opintojaan suorittavat ovat puolestaan saaneet uutta motivaatiota opiskeluun ja lisää vapaa-aikaa. Alustavien tulosten mukaan yksinäisyyden lisääntymistä ovat kokeneet useammin yksin asuvat kuin perheelliset, toteaa THL:n kehittämispäällikkö Suvi Parikka tiedotteessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030