1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kouvolan jätevedessä koronavirusta elokuussa, vaikka tartuntoja ei tunnettu
Ajan­kohtai­sta

Kouvolan jätevedessä koronavirusta elokuussa, vaikka tartuntoja ei tunnettu

THL: Koronaviruksen esiintyminen jätevedessä voi olla varoitus tartuntojen lisääntymisestä.

Kouvolan jätevedessä koronavirusta elokuussa, vaikka tartuntoja ei tunnettu Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Koronan jätevesiseurannassa virusta löytyi Kouvolan jätevedenpuhdistamolta elokuun lopulla, vaikka kaupungissa ei ollut todettu henkilötestauksessa lainkaan koronatartuntoja edeltäneen viiden viikon aikana.

THL:n hankkeessa koronaviruksen esiintymistä jätevesissä tutkitaan mittaamalla jätevesipuhdistamoille tulevista puhdistamattomista jätevesistä koronaviruksen RNA:ta eli geeniperimää.

RNA-löydös jätevedestä kuvaa koronaviruksen esiintymistä viemäriverkoston piirissä olevissa kotitalouksissa. Seurantaan osallistuu yhteensä 28 jätevedenpuhdistamoa eri puolilta Suomea.

– Se, että virusta esiintyy jätevedessä, mutta todettuja tartuntoja ei ole, on varoitusmerkki. Alueella voi olla tunnistamattomia tartunnan saaneita ja virusta voi kiertää alueen väestössä. Tällöin voi olla tarpeen, että viranomaiset tehostavat epidemian torjuntatoimia, kuten kannustavat asukkaita hakeutumaan koronatesteihin heti jos vähäisiäkin oireita ilmenee", sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen tiedotteessa.

Virusta löytyi kahdeksan sairaanhoitopiirin alueilta

Koronan jätevesiseurannassa elokuun lopussa virusta todettiin viidellä sellaisella paikkakunnalla, jolla löydöksiä ei ollut vielä kuun alussa. Näitä paikkakuntia olivat Kouvolan lisäksi Jyväskylä, Hämeenlinna, Kuopio ja Lappeenranta.

Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa koronatartuntoja on todettu henkilötestauksessa heinäkuun loppupuolelta alkaen. Kuopiossa ja Lappeenrannassa testauksessa on todettu kevään jälkeen yksittäisiä tartuntatapauksia vasta elokuun aikana.

Lue myös

Kaikkiaan viimeisimmässä laajassa jätevesinäytteiden keruussa 23.–24.8. koronavirusta todettiin Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Satakunnan, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla.

Esimerkiksi Oulun viikkoseurannassa koronaviruksen geeniperimää ei kuitenkaan ole toistaiseksi löydetty, vaikka Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksilötestauksessa useampia tautitapauksia viime viikkoina.

THL tiivistää syyskuun aikana näytteenottoa kuukausiseurantaan osallistuvien jätevedenpuhdistamoiden jätevedestä.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.