Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/2000 vsk 55 s. 809

Kovasti kipiä - onko oikeesti sairas?

Jatkuva kipu vie mielen matalaksi, sen tietää jokainen kroonisesta kivusta kärsivä. Silti vieläkään ei tiedetä, onko kivun ja mielenterveyden ongelmien välillä todellakin syy-seuraussuhdetta - jompaan kumpaan suuntaan.

- Mielenterveyden häiriön ja kivun suhteen luonnetta on pohdittu jo pitkään. Pitkittäistutkimuksen vähyyden vuoksi kysymykseen ei voida vieläkään varmuudella vastata, sanoo professori Matti Joukamaa OYS:n psykiatrian klinikalta. Joukamaa puhui kivusta ja psykosomatiikasta Pohjolan lääkäripäivillä Oulussa.

- Todennäköisempää kuitenkin lienee, että kipuun sairastuminen lisää alttiutta psyykkiselle kärsimykselle kuin, että olisi olemassa erityinen kivulle altis persoona, Joukamaa huomauttaa.

- On myös syytä muistaa sekä kivun että mielenterveyden häiriöiden olevan väestössä niin yleisiä, että ne voivat esiintyä samanaikaisesti ilman sen kummempaa syy-yhteyttä, professori Joukamaa muistuttaa.

Omaan muutaman vuoden takaiseen väitöskirjatutkimukseensakin perustuen Joukamaa toteaa mielenterveyden häiriöiden luitenkin olevan kipupotilailla yleisempiä kuin väestössä keskimäärin. Häiriöt ovat myös sitä yleisempiä, mitä valikoidummasta potilasotoksesta on kyse. Toisin sanoen, mitä vaikeampi kipu on, sen todennäköisempää on, että ihmisellä on myös mielenterveyden ongelmia.

- Tämän on tuntenut nahoissaan esimerkiksi jokainen vaikeasta selkäkivusta kärsinyt ihminen, Joukamaa huomauttaa.

Lue myös

- Yksittäisistä mielenterveyden häiriöistä masentuneisuus eri muodoissaan näyttäisi selvimmin olevan yhteydessä krooniseen kipuun. Tästä on myös tutkimuksia enemmän kuin muista ongelmista, Joukamaa sanoo.

- Myös alkoholiriippuvuus ja muut riippuvuusongelmat ovat huomattavan yleisiä kipupotilailla. Ahdistuneisuushäiriöiden esiintyvyys on vaihdellut toistaiseksi tutkimuksesta riippuen, eikä ulkomaisista tutkimustuloksista voi suoraan vetää johtopäätöksiä Suomeen.

Nykyisessä tautiluokituksessa puhutaan pitkäaikaisesta kipuoireyhtymästä. Se tarkoittaa vähintään useiden kuukausien kestoista kroonista kipua, jossa ruumiillisten tekijöiden lisäksi mukana ovat psyykkiset, mutta myös sosiaaliset tekijät.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030