Kriisin toinen aalto tuo uusia ihmisiä hoitoon Jokelassa
Jokelan koulusurmat jättivät koulun oppilaisiin pelko- ja ahdistusreaktioita, keskittymisvaikeuksia ja eri tasoisia post-traumaattisen stressireaktion oireita.
- Suuri osa oppilaista on kuitenkin selvinnyt tapahtuneesta suhteellisen hyvin, sanoo Jokelan jälkihoidon koordinaatioryhmässä mukana oleva psykologi
Kirsti Palonen
.Tuusulan johtavan lääkärin
Riitta Ristolaisen
mukaan meneillään on kriisin toinen aalto: hoitoon on alkanut hakeutua uusia ihmisiä.Keskittymisvaikeudet rasittavat koulutyötä
Kirsti Palosen mukaan arjen rutiinit on saatu pyörimään Jokelan koulukeskuksessa, mikä on oleellista yhteisön turvallisuuden palaamiselle.
Pelko- ja ahdistusreaktioita on ollut monilla oppilailla, varsinkin alkuvaiheessa.
- Kun lapset käyvät samaa koulua, jossa he ovat olleet näköetäisyydellä tapahtumiin tai hyvin pitkään piilossa, niin pelko on saattanut kiinnittyä tiettyihin paikkoihin koululla, Palonen kertoo.
Oppilailla on myös unettomuutta, ikään nähden harvinaista yksinjäämisen ja yksinnukkumisen pelkoa sekä ylivirittyneisyyttä, joka ilmenee esimerkiksi herkkyytenä äänille.
Koulunkäynti on oppilaille tavallista raskaampaa keskittymisvaikeuksien vuoksi, samoin opettaminen opettajille.
Jokelan koulukeskukseen on palkattu jälkihoitoa varten psykiatri ja kaksi kokopäiväistä psykologia. Jälkihoitoon osallistuvat myös osa-aikainen psykologi, koulukuraattori, kouluterveydenhoitaja ja psykiatrian erikoissairaanhoitaja. Apua on ollut saatavissa myös läheisillä ala-asteen kouluilla.
Tuusulan johtavan lääkärin Riitta Ristolaisen mukaan noin 90 nuorta on ottanut Jokelan tapahtumien vuoksi yhteyttä HUS:n nuorisopsykiatrian poliklinikkaan Järvenpäässä. Hoitoon heistä on jäänyt noin 30.
- Kuutisenkymmentä Jokelan koulun oppilasta on käynyt tai käy terapiakäynneillä nuorisopsykiatrin tai psykologien luona koulun tapahtumien vuoksi. Lyhyitä yksittäisiä ohjauskäyntejä terveydenhoitajalle, kuraattorille ja psykologeille on kuitenkin paljon enemmän, sanoo Jokelan koululla työskentelevä psykologi
Tiina Taijonlahti
.Jokelan koulukeskuksessa on vajaat 500 oppilasta.
Koulukeskuksen 38 opettajasta suurin osa on pystynyt jatkamaan työtään, vaikka sairauslomia onkin ollut. Sairauslomalla on vielä neljä opettajaa ja osalla opettajista on ns. kevennetty työaika.
Tiina Taijonlahden mukaan osa oppilaista hakeutuu hoitoon vasta nyt, kun sokkivaihe alkaa olla ohi ja oppilaat huomaavat, etteivät tapahtumat jätäkään heitä rauhaan.
Poissaolot ovat selvästi lisääntyneet Jokelan koulussa, mutta koulusurmien osuutta niiden määrässä on vaikea arvioida.
- Oppilashuoltotyötä on tehostettu huomattavasti mm. poissaolojen taustan selvittämiseksi. Koteihin on pidetty paljon yhteyttä, Taijonlahti kertoo.
Pitkät terapiat vasta alkamassa
- Erilaisia hoitoja on alkanut ja on meneillään. Apua on ollut tarjolla aika paljon alusta lähtien ja jotkut lyhytaikaista apua tarvinneet alkavat jo toipua, Kirsti Palonen sanoo.
Sen sijaan pitempiaikaiset terapiat ovat vasta alkuvaiheessa. Jälkihoitoa koordinoivan ryhmän yksi tehtävistä onkin selvittää, ketkä pitempiaikaista intensiivistä terapiaa tarvitsevat ja miten sitä järjestetään. Kela on korvamerkinnyt Jokelan jälkihoidon psykoterapioihin 500 000 euroa.
Kaikkiaan arvioidaan, että erilaisten terapioiden tai vanhempainohjauksen tarpeessa olisi yli 700 henkeä. Arvio perustuu oletukseen, että terapiaa tarvitsee noin puolet kohderyhmästä, joka on ollut koulusurmien vaikutuspiirissä.
Oppilaiden ja koulun henkilökunnan lisäksi jatkohoidon piirissä on myös uhrien omaisia ja muita Jokelan asukkaita.
Tuusulan terveyskeskuksen työterveyshuoltoon on palkattu Jokelan jälkihoitoa varten ylimääräinen työterveyslääkäri ja työterveyshoitaja, jotka ovat Riitta Ristolaisen mukaan aivan työllistettyjä.
- Jokelan koulun työterveyshuolto on terveyskeskuksessa, mutta tapahtuman heijastusvaikutukset ulottuvat hyvin laajalle, Ristolainen sanoo.
- Meneillään on nyt ns. toinen aalto: kahden viime viikon aikana hoitoon on hakeutunut uusia ihmisiä.
Kriisityöntekijöiden arvion mukaan hoitoon saattaa hakeutua uusia ihmisiä vielä ainakin vuoden ajan.