Ajan­kohtai­sta

KT haluaa harmonisoida lääkäreiden palkat lailla sote-uudistuksessa – liitto: "Emme halua, että kenenkään palkka laskee"

KT Kuntatyönantajat pelkää palkkakustannusten nousua.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Palkkojen harmonisointi pitää KT Kuntatyönantajien mielestä hoitaa lailla sote- ja maakuntauudistuksessa. Järjestö lähetti asiasta tiedotteen perjantaina.

KT pelkää palkkakustannusten nousua. Tiedotteen pontimena oli maaliskuinen työtuomioistuimen ratkaisu, jonka mukaan kuntayhtymän pitää poistaa liikkeenluovutuksesta peräisin olevat fysioterapeuttien palkkaerot matalia palkkoja korottamalla.

Lääkäriliitto vastustaa ehdotusta.

– KT on ehdottanut tätä jo aiemminkin ja silloin he ovat ehdottaneet harmonisaatiota mediaanipalkkaan. Emme voi missään tapauksessa hyväksyä tällaista säädöstä, että palkat harmonisoitaisiin mediaanin perusteella, sanoo Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm.

Mediaaniin perustuvaa ratkaisua ei puolla sekään, että edellä mainitun kaltaiset oikeusratkaisut on Lindholmin mukaan tehty aina korkeimman palkan mukaan.

Liiton mielestä palkkojen harmonisaatio pitää hoitaa kunta-alan pääsopijajärjestöjen ja Kuntatyönantajien välisillä neuvotteluilla.

Lindholmin mukaan nyt on kyse työn vaativuudesta johtuvasta, tehtäväkohtaisesta palkasta. Sen päälle tulevat rekrytointilisät, henkilökohtaiset lisät ja muut sellaiset eivät kuulu harmonisoinnin piiriin.

Lue myös

– Palkkojen harmonisointitarve pyritään huomioimaan parhaalla mahdollisella tavalla meneillään olevassa palkkausuudistushankkeessa, jota liitto on valmistellut kaksi vuotta. Emme halua, että kenenkään palkka laskee.

Meneillään on pilotteja palkkauudistukseen liittyen.

– Näkisin, että meillä on hyvä tilanne. Pilotit ovat käynnissä. Kevät menee siihen, että analysoimme tuloksia ja teemme johtopäätökset jatkosta syksyä varten, Lindholm sanoo.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030