Lehti 24: Ajan­kohtai­sta 24/2007 vsk 62 s. 2349

KTL aloittaa terveysuhkien ympärivuorokautisen päivystyksen

Miia Soininen

Kansanterveyslaitos aloittaa päivystyksen, joka vastaa viranomaisten ja asiantuntijoiden kysymyksiin terveyteen liittyvissä uhkatilanteissa ympäri vuorokauden.

Päivystäjään voi ottaa yhteyttä esimerkiksi botulismiin, pernaruttoon, lintuinfluenssaan ja elintarvike- tai vesivälitteiseen epidemiaan liittyvissä epäilyissä.

Tänään alkava päivystys kuuluu kansainvälisen terveyssäännöstön edellytyksiin. Säännöstö määrittelee vähimmäisvalmiudet, jotka kullakin maalla pitää olla mahdollisen kansainvälisen terveysuhkan toteamiseksi ja selvittämiseksi sekä tiedon välittämiseksi kansainvälisesti.

Säännöstö kattaa biouhkat ja tilanteet, joissa uhkan aiheuttaja on tuntematon. Tavoitteena on lisätä tiedon kulun avoimuutta ja estää perusteettoman laajamittaiset torjuntatoimet, jotka aiheuttavat häiriötä kansainväliselle liikenteelle ja kaupalle.

Päivystäjinä toimivat Kansanterveyslaitoksen infektioepidemiologian osaston lääkärit.

Lue myös

Suomessa yhteydenoton KTL:n päivystäjään tekee sairaanhoitopiiristä ensisijaisesti infektiopäivystäjä tai vastaava sisätautipäivystäjä. Viranomaisten käyttöön tarkoitetun puhelinnumeron saa joko HUS:n tai TAYS:n infektiopäivystäjältä. Virka-aikana yhteydenotot tapahtuvat KTL:n infektioepidemiologian osaston tartuntatautilääkäriin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030