Lehti 36: Ajan­kohtai­sta 36/2004 vsk 59 s. 3243

KTL:n Pauli Leinikki: Eurooppa tarvitsee hälytysjärjestelmän

Ulla Järvi

Tutkimusprofessori Pauli Leinikki sanoo, että Euroopan oli jo aika saada infektiotautien ehkäisyä ja valvontaa koordinoiva keskus.

- Tarvitsemme ns. early warning -järjestelmää johtavan yksikön, jossa mennään valtioiden rajojen ja kansallisten poliittisten järjestelmien yli. Epidemiat ovat tilanteita, joissa saatetaan ylireagoida tai alireagoida. Kun rabies-koira juosta jolkuttaa jossain Etelä-Ranskassa, ei se vielä merkitse, että rabies valtaisi koko Euroopan, tokaisee Leinikki.

Varhainen hälytysjärjestelmä toimii kolmitasoisena, jossa ensimmäinen taso merkitsee vain ilmoitusta, kakkostason ilmoitus saa jo kulmat rypistymään, ja kolmostasolla on tosi kyseessä ja kiire.

Nyt EU:ssa on viisitoista tautikohtaista verkostoa, joissa seurataan tautitapauksia ja varoitetaan mahdollisista epidemioista.

- Jo nyt toimitaan siten, että esimerkiksi legionellaan kuolleen vanhuksen tartuntareittiä seurataan ja kiinnitetään huomiota vaikkapa siihen, että tartunta on levinnyt ulkomaanmatkalla hotellin ilmastoinnista. Tieto kulkee sitten maasta toiseen ja hotelli pannaan tekemään korjaavat toimet uusien tartuntojen välttämiseksi, kuvailee Leinikki.

Lue myös

- Uusi tartuntatautikeskus tulee erittäin tarpeelliseksi viralliseksi yhdistäväksi elimeksi kansallisille laitoksille ja ministeriöille. Toiminnan sisältö riippuu paljolti siitä, kenestä tulee keskuksen johtaja, onko hän hallintoihminen vai lääketieteen asiantuntija, Leinikki huomauttaa.

Johtajan hakuaika päättyy 10. syyskuuta.

Pauli Leinikin mielestä keskusta ei pitäisi myöskään liikaa tukehduttaa ylivoimaisilla tehtävillä. Jos siitä esimerkiksi tehdään EU:n lausuntokoneiston osa ja se saa tuhat tiedustelua ja lausuntopyyntöä viikossa, kukaan ei ehdi paneutua varsinaiseen työhön, tartuntatautien ehkäisyyn ja valvontaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030