Lehti 4: Ajan­kohtai­sta 4/2009 vsk 64 s. 249

Kuka muuttaa Kuopioon?

Mia Flygar

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä päätti maanantaina uuden lääkealan keskuksen perustamisesta Kuopioon. Päätös merkitsee Lääkelaitoksen parisataapäiselle henkilöstölle sorvin siirtymistä pääkaupungista Pohjois-Savoon.

Tähän mennessä parikymmentä Lääkelaitoksen asiantuntijaa on vastannut muuttokutsuun kiitos ei. Irtisanoutumisia odotetaan kevään aikana lisää.

Ministeriön tiedotteen mukaan Kuopioon lähtee ensimmäisenä tutkimus- ja kehitystoimintaa. Ministeriö ei kuitenkaan tarkemmin määrittele, mistä toiminnoista käytännössä on kyse. Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriön alaisesta lääkealan tutkimus- ja kehitystoiminnasta vastaavat Kelan tutkimusosasto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä lääkehoidon kehittämiskeskus Rohto.

Valtiosihteeri

Terttu Savolainen

sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että tutkimus- ja kehitystoiminnan luonne tarkentuu lähiviikkojen aikana. Keskeisiä toimintoja määritellään hanketta varten perustetussa projektiryhmässä. Savolainen pitää epätodennäköisenä, että kyse olisi ainakaan Rohdon muutosta Kuopioon.

Salaperäistä tutkimustoimintaa

Lääkelaitoksen henkilökunta on jo ehtinyt kummastella tutkimus- ja kehitystoiminnan näkyvää roolia ministeriön visiossa, sillä tällä hetkellä Lääkelaitoksen tehtävistä noin 90 prosenttia on valvontaa.

Viime elokuussa Lääkelaitoksen entinen ylijohtaja Hannes Wahlroos esitti ministeri Hyssälälle lääkealan tutkimus- ja kehitystoiminnan siirtämistä Kuopioon. Perusteena oli muun muassa Kuopion yliopiston lääketieteellisen ja farmasian tiedekuntien erityisosaaminen. Ajatus oli, että Lääkelaitos muilta osin jäisi Helsinkiin. Tehtiinkö tutkimuksesta ja kehityksestä tuolloin uuden, Kuopion osoitetarralla varustetun lääkealan keskuksen keihäänkärki?

Hyssälä toteuttaa Vanhasen II hallituksen alueellistamisohjelmaa sinnikkäästi. Henkilöstökulujen karsimiseen tähtäävän valtion tuottavuusohjelman valossa uusien työntekijöiden rekrytointi Kuopioon herättää kysymyksiä. Samaan aikaan ministeriö on valtion muutostilanteita koskevan periaatepäätöksen mukaan velvollinen työllistämään myös Lääkelaitoksen kyydistä Helsinkiin jäävät työntekijät. Maanantain tiedotteessa kerrottiin lisäksi, että ministeriöön palkataan vielä tämän vuoden aikana uutta lääkealan työvoimaa.

Alueellistamishankkeen on pelätty vaarantavan lääketurvallisuuden ja venyttävän kohtuuttomasti myyntilupien käsittelyaikaa. Alueellistamislaissa mainitaan, että uudelleen sijoittamisissa keskeisenä lähtökohtana on pidettävä toimintaedellytysten turvaamista lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi.

Ministeri Hyssälä, joka alueellistamisesta siis päätti, varmisti lain hengen toteutumisen omalla tavallaan. Viime viikonloppuna Hyssälä antoi Lääkelaitoksen henkilökunnan tehtäväksi pohtia, miten maan lääkehuolto turvataan, jos irtisanoutumisbuumi jatkuu.

Päätöksiä Huttusesta huolimatta

- Helmikuussa 2008 sosiaali- ja terveysministeriö kutsuu professori Jussi Huttusen selvittämään lääkehuollon keskushallinnon kehittämistä. Huttusen raportti valmistuu toukokuussa 2008.

Lue myös

- Elokuussa 2008 sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä pitää tiedotustilaisuuden, jossa kertoo suunnitelmista perustaa uusi lääkealan keskus ja alueellistaa se Ouluun tai Kuopioon. Huttusen raportin mukaisia päälinjauksia ei Hyssälän suunnitelmista ole löydettävissä.

- Syyskuussa 2008 Hyssälä asettaa "Projektin lääkehuollon uudelleen organisoimiseksi". Tavoitteena on keskittää hajallaan oleva lääkealan osaaminen uuteen keskukseen. Samalla kuitenkin linjataan, että osa aiemmin Lääkelaitokselle kuuluneista valvontatehtävistä siirretään Valviraan.

- Syyskuussa 2008 professori emerita Liisa Turakka kutsutaan selvittämään lääkealan keskuksen sijoittamista. Vaihtoehtoina ovat Oulu ja Kuopio, joista Turakka päätyy suosittelemaan jälkimmäistä. Turakan loppuraporttia arvostellaan vakavista puutteista.

- Tammikuussa 2009 Lääkelaitoksen ylijohtaja Wahlroos eroaa. Samaan aikaan nousee kohu Lääkelaitoksen vuoteen 2019 voimassa olevasta vuokrasopimuksesta Helsingissä. Hyssälä sanoo, ettei ollut tietoinen sopimuksesta.

- Tammikuussa 2009 Hyssälä tekee päätöksen uuden lääkealan keskuksen perustamisesta Kuopioon. Lääkelaitoksen henkilöstö järjestää ulosmarssin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030