Ajan­kohtai­sta

Kuka tarvitsee sairaalahoitoa?

A(H1N1)-virus voi aiheuttaa etenevän viruspneumonian, joka voi johtaa äkilliseen hengitysvaikeusoireyhtymään. Missä tilanteissa potilas pitää ohjata terveyskeskuksesta sairaalaan?

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/000036328923.jpg

A(H1N1)-virus voi aiheuttaa etenevän viruspneumonian, joka voi johtaa äkilliseen hengitysvaikeusoireyhtymään. Missä tilanteissa potilas pitää ohjata terveyskeskuksesta sairaalaan?

Rovaniemen keskussairaalan infektioylilääkäri Markus Broas kertoo, että on tärkeää tunnistaa keuhkojen happeutumisen häiriöön johtavat tekijät. Hengitysfrekvenssin nouseminen ja hengästysoireen lisääntyminen ovat huolestuttavia merkkejä.

– Kudosten happeutumisen huononemisen merkkejä, hengenahdistusta ja syketaajuutta kannattaa seurata.

Broas korostaa, että kriittisesti sairaan potilaan perustunnusmerkistö pätee myös A(H1N1):n kohdalla. Jos potilaan kunto romahtaa eivätkä kuumelääkkeet pure, on syytä ohjata sairaalaan.

Puhelinneuvojat paljon vartijoina

Puhelinneuvonnalla pyritään terveyskeskuksissa estämään vastaanottojen ruuhkautumista. Puhelinneuvojien ammattitaidon merkitys korostuu epidemian aikana.

– Puhelinneuvonnan pitää osata ohjata oikeat potilaat vastaanotolle. Se on tarkka paikka, Broas pohtii.

Broasin kokemusten mukaan hoitoon ohjaaminen on toiminut ainakin Lapin keskussairaalassa hyvin. Puhelinneuvonta on toiminut hyvin ja kliinikoiden linja käytännön hoidossa ja lääkityksessä on ollut oikea. Aiemmasta ohjeistuksesta poiketen lääkehoitoa on alettu antaa muillekin kuin riskiryhmille ja hyvin vakavasti sairaille.

– Meillä Rovaniemellä huomaa, että kliinikoiden linja toimii. Yllättävän vähän potilaita on joutunut sairaalahoitoon.

Hertta Vierula
kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030