Lehti 22-23: Ajan­kohtai­sta 22-23/1994 vsk 49 s. 2202

Kumikäsinelaatujen herkistävyys tutkitaan

Vielä tämän vuoden kuluessa on odotettavissa tuloksia STAKESin rahoittamasta tutkimuksesta, jossa määritetään tunnetuimpien leikkaus- ja tutkimuskäsinelaatujen allergeenisuus. Tulosten perusteella annetaan suositukset terveydenhuollon hankintoja varten.

Tutkimuksessa käytetään sekä laboratorio- että biologisia määritysmenetelmiä, ja tutkimusryhmä koostuu luonnonkumiallergian kansainvälisesti tunnetuista asiantuntijoista; siihen kuluvat dosentti Kristiina Turjanmaa TAYS:sta, apulaisprofessori Timo Reunala ja sairaalakemisti Soili Mäkinen-Kiljunen HYKS:n iho- ja allergiasairaalasta sekä dosentti Timo Palosuo ja tutkija Harri Alenius Kansanterveyslaitoksesta.

Luonnonkumituotteiden allergeenisuus vaihtelee paljon valmistustusprosessista riippuen. Tuotteista liukenevien proteiinien määrää voidaan Palosuon mukaan vähentää valmistusvaiheessa tehokkaasti pesuilla sekä erilaisilla pinnan käsittelyillä, joskin se on kallista. Markkinoilla on jo ainakin leikkaussalikäyttöön tarkoitettuja käsineitä, jotka sopivat monille luonnonkumiallergikoille. Ne eivät myöskään näytä aiheuttavan uusia herkistymisiä, Palosuo sanoo.

Lue myös

Huolellisen tuotantotekniikan kustannukset korvaantuvat ja hinnat tasoittuvat ostojen suurentuessa, kun hankinnat keskitetään suositeltuihin valmisteisiin, Kristiina Turjanmaa ennustaa.

Turjanmaa muistuttaa, että tutkimuksen jälkeen jää edelleen selvittämättä käsineiden soveltuvuus varsinaiseen tehtäväänsä. Niiden antamaa suojaa mikrobeja ja kemikaaleja vastaan ei ole objektiivisesti selvitetty. Tuoteturvallisuuden varmistamiseksi tutkimukseen on otettu vain luotettaviksi tunnettuja kumikäsinelaatuja, joista on eniten kokemusta. (EP)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030