1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kumikäsinelaatujen herkistävyys tutkitaan
Ajan­kohtai­sta 22-23/1994 vsk 49 s. 2202

Kumikäsinelaatujen herkistävyys tutkitaan

Vielä tämän vuoden kuluessa on odotettavissa tuloksia STAKESin rahoittamasta tutkimuksesta, jossa määritetään tunnetuimpien leikkaus- ja tutkimuskäsinelaatujen allergeenisuus. Tulosten perusteella annetaan suositukset terveydenhuollon hankintoja varten.

Tutkimuksessa käytetään sekä laboratorio- että biologisia määritysmenetelmiä, ja tutkimusryhmä koostuu luonnonkumiallergian kansainvälisesti tunnetuista asiantuntijoista; siihen kuluvat dosentti Kristiina Turjanmaa TAYS:sta, apulaisprofessori Timo Reunala ja sairaalakemisti Soili Mäkinen-Kiljunen HYKS:n iho- ja allergiasairaalasta sekä dosentti Timo Palosuo ja tutkija Harri Alenius Kansanterveyslaitoksesta.

Luonnonkumituotteiden allergeenisuus vaihtelee paljon valmistustusprosessista riippuen. Tuotteista liukenevien proteiinien määrää voidaan Palosuon mukaan vähentää valmistusvaiheessa tehokkaasti pesuilla sekä erilaisilla pinnan käsittelyillä, joskin se on kallista. Markkinoilla on jo ainakin leikkaussalikäyttöön tarkoitettuja käsineitä, jotka sopivat monille luonnonkumiallergikoille. Ne eivät myöskään näytä aiheuttavan uusia herkistymisiä, Palosuo sanoo.

Lue myös

Huolellisen tuotantotekniikan kustannukset korvaantuvat ja hinnat tasoittuvat ostojen suurentuessa, kun hankinnat keskitetään suositeltuihin valmisteisiin, Kristiina Turjanmaa ennustaa.

Turjanmaa muistuttaa, että tutkimuksen jälkeen jää edelleen selvittämättä käsineiden soveltuvuus varsinaiseen tehtäväänsä. Niiden antamaa suojaa mikrobeja ja kemikaaleja vastaan ei ole objektiivisesti selvitetty. Tuoteturvallisuuden varmistamiseksi tutkimukseen on otettu vain luotettaviksi tunnettuja kumikäsinelaatuja, joista on eniten kokemusta. (EP)

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Marina Erhola ehdolla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtoon

Erhola työskentelee tällä hetkellä THL:n ylijohtajana ja varapääjohtajana.

Ajassa
Synlabin operatiivinen johtaja on vahvoilla Eksoten johtoon

Rekrytointia valmisteleva työryhmä esittää Eksoten uudeksi toimitusjohtajaksi Timo Sakselaa.

Ajassa
Legionella voi tarttua mullastakin

THL tehostaisi suojautumista legionellaa vastaan.

Kommentti
Vähien tietojen varassa

– Valitettavasti maailmamme eivät kohdanneet riittävästi, kirjoittaa Heidi Wikström Jemenistä.

Ajassa
Rokote vähensi lasten vesirokkotartuntoja

Tuhkarokkotapausten määrä kasvoi, vesikauhulle altistuminen yleistyi, ja puutiaiset aiheuttivat harmia.

Ajassa
Xeljanz-lääkkeen (tofasitinibi) käyttöön rajoituksia

Suositus on voimassa keuhkoveritulppariskin selvityksen ajan.