1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kunnossa kaiken ikää -ohjelma tuuppii keski-ikäisiä liikkeelle
Ajan­kohtai­sta 26/1999 vsk 54 s. 3105

Kunnossa kaiken ikää -ohjelma tuuppii keski-ikäisiä liikkeelle

Kaikille yli nelikymppisille tarkoitetun kuntokampanjan teemaviikko on 4.-12.9. Tällöin järjestetään eri puolilla maata liikuntatempauksia, joihin osallistujiksi toivotaan kaikkia keski-ikäisiä. Suurten ikäluokkien on vanhetessaan todettu raihnaistuvan hälyttävää vauhtia, ja kuntokampanjan ja sen teemaviikon tarkoituksena on tarjota erilaisia malleja jokaiselle sopivan säännöllisen kuntoliikuntamuodon löytämiseksi.

Tavoitteena on saada joukoittain uusia kuntoliikunnan harrastajia, jotka löytävät liikunnasta säännöllisen harrastuksen. Paikallistasolla toiminnasta vastaavat kunnan liikunta- ja terveystoimet, työpaikat ja yhdistykset urheiluseuroista marttoihin. Liikunnan lukuisten terveysvaikutusten on todettu tuovat yhteiskunnalle, yrityksille ja yksityisille ihmisille huomattavia säästöjä terveydenhuoltomenoissa ja eläkekustannuksissa. Yksilön kannalta terveyden ja elämänlaadun paranemista ei voi edes mitata rahassa.

Kunnossa kaiken ikää eli KKI-ohjelma toimii pääasiassa opetusministeriön rahoituksella, mutta myös sosiaali- ja terveysministeriö, liikenneministeriö ja ympäristöministeriö ovat hengessä mukana. Toistaiseksi melko harva projekti on saanut aikaan poikkihallinnollista yhteistyötä, mutta keski-ikäisen väestön liikkumisen terveys- ja ympäristövaikutukset nähdään niin tärkeinä, että eri ministeriöt ovat perustellusti mukana. Opetusministeriö muistuttaa, että veikkausvoittovaroista myönnettävistä seurojen avustuksista tulisi neljännes jakaa aikuisten kuntoliikuntaan, sosiaali- ja terveysministeriö tiedostaa liikunnan terveysvaikutukset ja haluaa lisätä kansalaisten arkiliikuntaa, liikenne- ja ympäristöministeriöt painottavat edellytysten luomista kevyelle liikenteelle, jotta yhä useampi voisi pyöräillä tai kävellä työmatkat.

Lue myös

Miten mukavuutta rakastavat keski-ikäiset sitten saadaan liikkeelle? Monet tarvitsevat tähän kimmokkeen tai sysäyksen. Tällaisen voi antaa lääkäri tai työterveyshoitaja. Jokainen voi valita haluamansa lajin ja harrastaa sitä ryhmässä tai yksinään. Valtakunnallinen KKI-toimisto jakaa kahdesti vuodessa toiminta-avustuksia hankkeille, jotka houkuttelevat uusia keski-ikäisiä liikunnan pariin. Tähän mennessä suoraa taloudellista tukea on jaettu paikallistasolle noin 9 miljoonaa markkaa.

KKI-projektia pyörittää Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö, jonka kotipaikka on Jyväskylässä. Lisätietoja löytyy nettisivuilta http://www.kki.likes.fi.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.