Lehti 22-23: Ajan­kohtai­sta 22-23/1995 vsk 50 s. 2338

Kuntien sosiaali- ja terveydenhuolto muutosten paineessa

Sosiaali- ja terveysministeriö on selvittänyt kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon työvoimatilannetta.

Irtisanomiset ovat toistaiseksi olleet harvinaisia. Työvoimaa on vähennetty pääosin siten, että virkojen vapauduttua tehtävät on hoidettu sisäisin järjestelyin eikä sijaisia ole palkattu. Vakituinen henkilökunta on vähentynyt ja asiakasmäärät ovat lisääntyneet. Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteli viime vuonna 6 % vähemmän väkeä kuin vuosina 1989-91.

Tehtäviä hoidetaan myös työllisyysvarojen avulla.

Alalla työskentelee runsaasti työllisyysvaroin palkattuja nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä. Muu työttömyyden torjunta on vielä harvinaista. Vain muutamissa kunnissa yksittäiset työntekijät ovat jakaneet työtään.

Hallintomenoja on säästetty usein lähiesimiesten eli keskijohdon virkoja vähentämällä. Näitä tehtäviä on lakkautettu tai niihin on yhdistetty myös asiakaspalvelua.

Perhepäivähoidonohjaajan virkoja on lakkautettu koko maassa arviolta I50 kunnassa. Kotipalvelunohjaajan tehtävä on voitu lakkauttaa, kun kodinhoitajien ja -avustajien itsenäisyyttä myös työn organisoinnissa on lisätty. Ylihoitajan, osastonhoitajan, vanhainkodin johtajan, sosiaalijohtajan, sosiaalisihteerin, johtavan sosiaalityöntekijän ja talousjohtajan virkoja on lakkautettu, kun hallintoa on kevennetty.

Lue myös

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistämisestä on etsitty keinoa työvoiman käytön rationalisointiin. Joka kolmannessa kunnassa sosiaali- ja terveydenhuolto on hallinnollisesti yhdistetty. Yleistä on, että yhteisen johtajan sijasta on käytössä kaksijohtajajärjestelmä. Sosiaali- ja terveysjohtajat johtavat joko yhdessä tai vuoronperään.

Henkilöstöyritysten käyttäminen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen on vielä tänä vuonna ja ensi vuonnakin melko harvinaista. Tutkimukseen osallistuneista kunnista 10 % ilmoitti perustaneensa kahden viime vuoden aikana henkilöstöyrityksen joidenkin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseksi. Henkilöstöyrityksistä pääosa on perustettu kotona annettavaa hoitoa varten tai pienimuotoisten asuntolapalvelujen tuottamiseksi. (STM)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030