Lehti 18-19: Ajan­kohtai­sta 18-19/1999 vsk 54 s. 2421

Kuntouttavalla liikuntaharjoittelulla eniten myönteisiä vaikutuksia kansantaudeissa

Suomen Fysioterapeuttiliitto on teettänyt laajan selvityksen fysioterapian vaikuttavuudesta tavallisimmissa suomalaisissa kansantaudeissa. THM, fysioterapeutti Minna Aittasalo teki selvityksen, joka perustuu tuoreisiin, viimeisen kolmen vuoden aikana julkaistuihin tutkimusartikkeleihin. Fysioterapian vaikuttavuus kansantaudeissa -selvitys koskee niska- ja selkävaivoja, nivelrikkoa, sydän- ja verisuonitauteja, reumatauteja sekä hengityselinsairauksia. Selvityksen lähtökohtana oli vuosia jatkunut keskustelu kuntoutuksen vaikuttavuudesta

Fysioterapian vaikuttavuutta on tutkimuksessa mitattu mm. kivun voimakkuutta, lihasvoimaa, nivelten liikkuvuutta, hengitystoimintaan liittyviä muuttujia, kävelymatkaa, koettuja haittoja samoin kuin toimintakykyä ja elämänlaatua kuvaavien mittarien avulla.

Nivelvaivoissa, nivelrikkossa ja -reumassa, liikuntaharjoittelu parantaa mm. nivelten liikkuvuutta ja lihasvoimaa. Sydän- ja verisuonitaudeissa sekä hengityselinsairauksissa liikuntaharjoittelun hyödyt ovat kokonaisvaltaisempia: mm. rasituksen sietokyky lisääntyy ja niin toimintakyky kuin elämänlaatukin paranevat. Katkokävelyn hoidossa suositellaan kävelyä vähintään kolme kertaa viikossa puoli tuntia kerrallaan niin, että kipuraja ylittyy.

Lue myös

Alaselkä-, sydän- ja hengityselinpotilaat hyötyvät myös kokonaisvaltaisesta kuntoutuksesta ja nivel- ja reumapotilaat erityisesti ohjauksesta ja neuvonnasta. Alaselkävaivoissa kokonaisvaltainen kuntoutus parantaa fyysistä suorituskykyä ja lisää selkärangan liikkuvuutta. Sydänsairauksissa se vähentää kuolleisuutta ja terveyspalvelujen käyttöä sekä parantaa sydänpotilaiden fyysistä suorityskykyä. Myös hengityselinpotilaat hyötyvät kokonaisvaltaisesta kuntoutuksesta: hengenahdistus vähenee, fyysinen suorituskyky paranee ja elämänlaatu kohenee.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030