Lehti 25: Ajan­kohtai­sta 25/1994 vsk 49 s. 2446

Kuntoutus tärkeää nyrjähtäneelle nilkalle

Nilkan nyrjähtämisestä johtuvat nivelsidevammat kuuluvat yleisimpien urheiluvammojen joukkoon. Jatkuva kipu ja nivelen vammasta johtuva nilkan löysyys muodostuvat ongelmaksi keskimäärin viidenneksessä nyrjähdyksistä. Vermontin yliopiston ortopedian laitoksella Yhdysvalloissa työskentelevä professori Per Renström katsoo, että vaivan pitkittyminen voitaisiin usein kuntoutuksella välttää. Renström esitteli näkemyksiään The Way to Win -kongressissa Helsingissä.

- Yleensä pitkittymisen syynä on vaillinaiseksi jäänyt kuntouttaminen. Nilkan nivelsidevammojen hoidossa pyritään nykyisin toiminnalliseen hoitoon, ja leikkausta tarvitaankin akuutissa vaiheessa vain harvoin, Renström toteaa. Myös krooniksisi muuttuneet nivelsidevammat hoidetaan Renströmin mukaan pääosin perinteisesti; hoitoon kuuluu mm. asento- ja liikeaistin harjoituksia. Vain sitkeimmät vammat vaativat leikkausta.

Renströmin mukaan nilkan nivelsidevammoista 85 prosenttia on ulkosivun etummaisen nivelsiteen vammoja. Joka viidennellä vioittuu myös ulkosivun keskimmäinen nivelside. Noin puoleen nyrjähdyksistä liittyy telaluun rustovaurio ja kuudessa prosentissa tapauksista nivelen sisään jää irronneita luu- ja rustosiruja.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030