1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kuolinaputahto on keskustelunavaus
Ajan­kohtai­sta 46/2019 vsk 74 s. 2633

Kuolinaputahto on keskustelunavaus

Exitus ry on julkaissut sivuillaan kuolinaputahdon.

Kuolinaputahto  on keskustelunavaus Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Mikä kuolinaputahto on, Exitus ry:n lääketieteellinen asiantuntija, LL Juha Hänninen?

– Se on hoitotahtoon vertautuva tahdonilmaus, jonka avulla voi tuoda esiin toiveensa saada lääkäriltä apua nopeutettuun kuolemaan.

Kuolinaputahto ei ole sitova, vaikka laki muuttuisikin.

Lainsäädännöllisesti kuolinavun antaminen ei Suomessa ole mahdollista. Niinpä kuolinaputahdollakaan ei ole tällä hetkellä juridista merkitystä.

– Kysymyksessä on kannanotto kuolinavun puolesta.

Hännisen mielestä kuolinaputahto on henkilökohtaisempi ja sitä kautta voimakkaampi kannanotto kuin yleinen myönteinen kanta eutanasiaan. Sitä pohtiessaan on mietittävä nimenomaan omaa kuolemaansa.

Kuolinaputahto ei ole sitova, vaikka laki muuttuisikin. Kuolinaputahto olisi joka tapauksessa vahvistettava tositilanteessa.

Ei tallenneta potilastietoihin

Kuolinaputahtoa ei ole tarkoitus tässä vaiheessa tallentaa esimerkiksi potilastietoihin. Hännisen mukaan kuolinaputahto on keskustelunavaus ja tiedonanto sukulaisille ja miksei lääkärillekin.

Exitus ry:n tavoitteena on herättää kuolinaputahdon avulla julkista keskustelua.

Kuolinaputahdossa on määritelty olosuhteet, joiden vallitessa sen allekirjoittanut toivoisi lääkäriltä apua nopeutettuun kuolemaan. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolemaan johtava sairaus, johon ei ole lievittävää tai parantavaa hoitoa.

Lue myös

Kuolinaputahdossa mainitaan, että laadukkaaseen palliatiiviseen hoitoon on annettu mahdollisuus, mutta kärsimykseen ei ole saatu riittävää lievitystä. Edellytyksenä on myös oma selkeä ja toistettu halu saada apua kuolemiseen.

Kuolinaputahtoon on kirjattu, että kysymyksessä on periaatteellinen halu kuolinapuun ja että toteutus edellyttää päätöksentekoa erikseen tilanteessa, jossa tahtoa sovellettaisiin.

Exitus ry on aatteellinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys, jonka päätavoitteena on myötävaikuttaa siihen, että Suomeen saadaan aktiivisen eutanasian salliva laki.

Juha Hänninen on Exitus ry:n lääketieteellinen asiantuntija. Hän on toiminut saattohoitolääkärinä ja saattohoidosta kirjoittavana kirjailijana neljännesvuosisadan ajan.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Euroopan ensimmäiset Wuhan-koronavirustapaukset todettiin Ranskassa

Maailmanlaajuisesti on vahvistettu yli 2 700 tartuntaa.

Työssä
Miten sinä hoitaisit: Toiveena sukupuolen korjaus – osa 1

17-vuotias biologinen tyttö hakeutui sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin asuinalueensa nuorisopsykiatrian poliklinikan kautta.

Kommentti
Lehmä vai mansikka?

– Opin sappileikkaussalissa jotain olennaista turvallisuudesta, kirjoittaa Sally Järvelä päästyään yli saliin laskeutuneesta hiljaisuudesta.

Ajassa
Siun sote vähentää 150 henkilötyövuotta

Yhteistoimintaneuvotteluissa tavoiteltiin 20 miljoonan euron pysyviä säästöjä.

Ajassa
Yliopistosairaaloiden tuottavuus laski, keskussairaaloiden nousi

Tuottavuus nousi eniten Keski-Pohjanmaan ja laski eniten Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Tieteessä
Geneettiset tekijät yhdistettiin vakaviin alkoholihaittoihin

Alkoholista johtuvia terveyshaittoja on useammin henkilöillä, joilla on perinnöllinen riski runsaaseen alkoholin käyttöön, selviää suomalaistutkimuksesta.